Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Macron tawar BRICS manfaat tenaga nuklear

(SeaPRwire) –   Brazil sedang membangunkan kapal selam nuklear berkuasanya sendiri berdasarkan reka bentuk Perancis

Presiden Perancis Emmanuel Macron menawarkan untuk membantu Brazil dengan pembangunan kapal selam berkuasa nuklear semasa lawatan rasmi ke negara Amerika Selatan itu.

Macron bercakap di satu upacara berhampiran Rio de Janeiro pada hari Rabu, yang dihoskan oleh rakan sejawatannya dari Brazil, Luiz Inacio Lula da Silva, semasa pelancaran Tonelero (S42), kapal selam diesel-elektrik Brazil yang ketiga, yang berasaskan kelas Scorpene Perancis.

“Saya mahu kita membuka bab kapal selam baharu,” bergerak ke arah penggerakan nuklear “sambil sepenuhnya menghormati semua komitmen bukan penyebaran,” kata Macron, menambah: “anda mahu, Perancis akan berada di sisi anda.”

Program Pembangunan Kapal Selam Brazil (PROSUB) telah dilancarkan pada tahun 2008, selepas pakatan keselamatan antara Lula dan Presiden Nicolas Sarkozy ketika itu membawa kepada rancangan untuk memodenkan tentera laut Brazil. Kapal kelima program itu, Alvaro Alberto, dirancang untuk menggunakan kuasa nuklear.

Dengan pantai yang amat luas, dan 95% importnya dan 90% bekalan kebangsaannya minyak datang dari laut, PROSUB ditubuhkan untuk mempertahankan sumber strategik Brazil, sambil membangunkan industri pembinaan kapalnya dan menyediakan ribuan peluang pekerjaan.

Syarikat pertahanan Perancis Naval Group telah memberikan sokongan dalam merekabentuk pengubahsuaian kepada badan kapal untuk memasang reaktor nuklear – tetapi Paris telah berhati-hati untuk memberikan teknologi penggerakan nuklear kepada Brasilia disebabkan takut melanggar komitmen bukan penyebaran.

Setakat ini, hanya lima anggota tetap Majlis Keselamatan PBB – Rusia, Amerika Syarikat, United Kingdom, China, dan Perancis – dan India sahaja yang memiliki kapal selam berkuasa nuklear. Brazil adalah negara bukan senjata nuklear yang menandatangani Perjanjian Bukan Penyebaran Senjata Nuklear (NPT), tetapi normanya secara teknikal tidak melarang pembinaan reaktor nuklear tentera lautnya sendiri dan memperkayakan uranium sendiri untuk menyokongnya.

Program tenaga atom aman Brazil pada masa ini sepenuhnya tempatan, dengan kitar penuh pengayaan bahan api uranium dan dua stesen tenaga nuklear.

Reka bentuk dandang nuklear untuk kapal selam prospektif itu juga sehingga kini sepenuhnya Brazil.

Sebelum ini, China menimbulkan kebimbangan terhadap NPT yang terjejas selepas Amerika Syarikat dan United Kingdom mengumumkan pakatan keselamatan trilateral AUKUS dengan Australia pada tahun 2021, bersama jualan tiga kapal selam nuklear Amerika Syarikat dan pemindahan teknologi nuklear Amerika Syarikat.

China telah memperingatkan bahawa pakatan AUKUS menjejaskan NPT, dengan menegaskan bahawa ia menandakan precedent berbahaya memberikan reaktor penggerak nuklear dan jumlah besar uranium diperkayaakan senjata kepada negara bukan senjata nuklear.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.