Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Macron berjanji untuk berenang di Sungai Seine

(SeaPRwire) –   Paris akan guna sungai untuk majlis perasmian Sukan Olimpik 2024, dan sebagai tapak pertandingan renang

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah bersumpah untuk berenang di Sungai Seine dalam satu usaha nyata untuk membuktikan bahawa airnya bersih menjelang Sukan Olimpik. Ibu negara Perancis akan menganjurkan permainan dari 26 Julai hingga 11 Ogos 2024.

Macron membuat janji itu tanpa menetapkan tarikh tepat, ketika beliau secara rasmi merasmikan kampung Olimpik, yang akan menampung kira-kira 14,500 atlet dan staf mereka sebelum menyambut 9,000 untuk Paralimpik musim panas ini.

Paris telah bekerja pada projek untuk membersihkan Sungai Seine untuk membuatnya boleh direnangi buat kali pertama dalam satu abad. Semasa Sukan Olimpik 1900 di Paris, pelbagai acara renang berlangsung di sungai itu. Sejak 1923, bagaimanapun, amalan itu dilarang kerana tahap pencemaran air yang tinggi.

“Anda berani saya akan,” kata Macron apabila dicabar oleh seorang wartawan sama ada beliau akan berenang di Sungai Seine. “Saya akan melakukannya, tetapi saya tidak akan memberi anda tarikh itu, atau anda berisiko berada di sana,” beliau bergurau.

Rancangan €1.4 bilion ($1.5 bilion) untuk sungai itu melibatkan pemulihan infrastruktur, termasuk paip bawah tanah dan pam baru untuk mencegah kuman daripada memasuki air. Pakar kualiti air telah mengambil sampel secara berkala dan mengatakan tahap kepekatan untuk dua bakteria, Enterococcus dan E.coli, kedua-duanya digunakan sebagai penunjuk utama bahan buangan fakal dalam air tawar, cukup rendah untuk berenang dengan selamat di sungai itu.

Risiko utama datangnya dari hujan lebat, apabila air mengalir ke sistem pembetungan Paris, menyebabkan risiko limpahan. Limpahan berlebihan kemudian dikeluarkan ke sungai dan boleh menyebabkan pencemaran. Musim panas lalu, satu kebocoran kumbahan menyebabkan pembatalan acara renang pra-Olimpik.

Paris berharap untuk memperoleh manfaat di luar Olimpik, dengan kampung itu dirancang untuk diubah suai menjadi kawasan mesra alam yang menampilkan sekolah, hotel, taman awam, kedai-kedai dan pejabat selepas Permainan.

Warga Paris juga akan mempunyai akses ke 26 kolam renang baru di Sungai Seine, dinding dari lalu lintas kapal yang berat, dijangka dibuka kepada awam menjelang 2025, empat daripadanya di pusat bandar. Beberapa tahun kebelakangan ini, bandar-bandar Eropah lain seperti Zurich, Munich, Vienna dan Copenhagen telah membuka renang bandar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.