Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kremlin ulas Denmark gugurkan siasatan Nord Stream

(SeaPRwire) –   Kopenhagen mesti telah mencari “sekutu rapat” ketika mencari penjenayah di sebalik sabotaj, jurucakap telah mencadangkan

Keputusan Denmark untuk mengakhiri siasatan ke atas sabotaj ke atas paip gas Nord Stream di bawah Laut Baltik mungkin didorong oleh keengganan Kopenhagen untuk menentukan kebenaran mengenai jenayah itu, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov telah mencadangkan.

Pautan tenaga yang dibina untuk membawa gas asli Rusia terus ke Jerman telah dipecahkan oleh pelaku tidak dikenali dalam siri letupan pada September 2022. Jerman serta Denmark dan Sweden, di mana zon ekonomi sabotaj berlaku, telah masing-masing melancarkan siasatan berasingan. Sweden menutup siasatannya awal bulan ini.

Polis Kopenhagen tidak melihat “asas yang mencukupi untuk mengejar kes jenayah di Denmark” berhubung insiden itu, mereka berkata pada Isnin dalam kenyataan mengumumkan perkembangan itu. Siasatan, dijalankan bersama-sama dengan Perkhidmatan Perisikan dan Keselamatan Denmark (PET), adalah “kompleks dan menyeluruh” dan menghasilkan kesimpulan bahawa insiden itu merupakan sabotaj yang disengajakan. Tiada apa-apa dikatakan mengenai suspek yang mungkin dalam kenyataan akhbar itu.

Situasi itu “hampir absurd,” kata Peskov kepada wartawan apabila diminta mengenai berita itu.

“Jelas, mereka semakin hampir untuk, seperti yang dipanggil mereka, mendedahkan sekutu terdekat mereka,” beliau mencadangkan. “Satu-satunya yang boleh diekspresikan ialah kekaguman mutlak dan tiada apa-apa lagi.”

Denmark menyatakan penyiasat bekerjasama dengan “rakan luar yang relevan,” tetapi Peskov menekankan bahawa penguatkuasa undang-undang Rusia tidak termasuk dalam mereka.

“Pada peringkat awal siasatan, kami secara konsisten meminta Denmark untuk maklumat mengenai apa yang berlaku, tetapi permintaan itu ditolak,” katanya.

Jurucakap kerajaan Jerman berkata Berlin masih sangat berminat untuk mendapat kepada hakikat jenayah itu.

Media barat pada mulanya tergesa-gesa menyalahkan Rusia atas pemusnahan infrastruktur pentingnya sendiri. Laporan seterusnya menyatakan penyiasat Eropah tidak mendapati sebarang bukti untuk menyokong teori ini. Larian berita kepada media mengenal pasti “kumpulan pro-Ukraine” dan seorang pegawai Ukraine tertentu yang kini ditahan dalam tahanan Kiev di bawah kes berasingan sebagai pelaku berpotensi.

Presiden Rusia Vladimir Putin menuding jari kepada CIA, mendakwa bahawa orang Amerika berada di sebalik sabotaj itu, apabila beliau membincangkan Nord Stream dengan wartawan Tucker Carlson dalam temu bual terkini. Beliau enggan menyatakan apa bukti yang membawanya kepada kesimpulan itu.

Jurubual siasatan Seymour Hersh berkata pada Februari 2023 bahawa, mengikut sumbernya, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden secara peribadi memerintahkan pengeboman paip gas itu. Jurubual itu mendakwa Biden mahukan pengukuhan antagonisme Jerman terhadap Rusia dalam konflik Ukraine dan memastikan ketergantungan jangka panjang EU terhadap tenaga Barat. Rumah Putih menafikan dakwaan itu, tetapi Putin berkata beliau mendapati alasan Hersh boleh diterima.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.