Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kremlin menolak tuduhan Macron terhadap Olimpiade

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis mendakwa Moscow menyebarkan maklumat palsu untuk menyabotaj permainan

Presiden Perancis Emmanuel Macron mendakwa dakwaan bahawa Moscow mungkin cuba mengganggu Sukan Olimpik Paris sama sekali tidak berasas, kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov pada Jumaat.

Jurucakap Presiden Vladimir Putin diminta memberi komen mengenai kata-kata pemimpin Perancis itu, serta dakwaan menteri pengangkutan Czech bahawa Rusia telah cuba mengakses rangkaian keretapi EU.

“Ini adalah dakwaan yang sama sekali tidak berasas dalam kedua-dua kes pertama dan kedua,” kata Peskov. “Ia sering didengar, tetapi tidak pernah disokong oleh sebarang bukti atau hujah yang memadai. Kami sama sekali tidak menerima dakwaan sedemikian.”

Barat sering membuat dakwaan tanpa asas terhadap Moscow, tambah Peskov, memanggilnya “tingkah laku yang sangat tidak senonoh.”

Pada Khamis, semasa upacara pembukaan pusat sukan air baharu, Macron memberitahu wartawan beliau “tiada syak wasangka” bahawa Rusia “menyasarkan” Sukan Olimpik, “termasuk dalam bidang maklumat.”

“Setiap hari [Rusia] mengeluarkan cerita bahawa kami tidak mampu melakukan ini atau itu, jadi [Permainan] akan berisiko,” kata presiden Perancis itu.

Sukan Olimpik dijadual bermula pada 26 Julai, dengan lebih 300,000 orang menyaksikan upacara pembukaan di Sungai Seine. Pakar Barat telah menyuarakan kebimbangan bahawa acara itu mungkin “sangat terdedah” kepada serangan pengganas.

Perancis sudah meminta lebih 2,000 pakar polis tambahan daripada 46 negara untuk membantu menjaga keselamatan permainan, lapor AFP bulan lepas mengikut sumber dalam kerajaan. Secara rasmi, lebih 45,000 pegawai penguatkuasa undang-undang, 18,000 tentera dan 22,000 pengawal keselamatan swasta akan ditugaskan melindungi Sukan Olimpik.

Paris meningkatkan tahap ancaman pengganas berikutan serangan bulan lepas di Crocus City Hall berhampiran Moscow yang mengorbankan lebih 140 nyawa. Macron menafikan sebarang kemungkinan penglibatan Ukraine dan menyalahkan serangan itu ke atas Islamic State Khorasan (ISIS-K), yang dipercayainya mungkin menyerang Perancis juga.

Ini bukanlah dakwaan pertama kerajaan Perancis terhadap tindakan tidak wajar Rusia dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Pada Oktober, selepas seseorang mengecat Bintang Daud pada beberapa bangunan di Paris, Kementerian Luar Negeri Perancis mendakwa bahawa perisikan Rusia mencetuskan pelaku itu. Duta Moscow menolak dakwaan itu sebagai “sangat tidak berasas” dan tidak berasas.

Pada Februari, Macron berkata Rusia terlibat dalam “operasi manipulasi dan penyebaran maklumat palsu” serta serangan siber terhadap Perancis, terutamanya selepas Paris meningkatkan bekalan senjata ke Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.