Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Kos kematian’ mencapai tahap tertinggi di UK – laporan

(SeaPRwire) –   Sejumlah rakyat Britain memilih upacara pengebumian yang lebih murah akibat penurunan taraf hidup

Kos pengebumian telah mencapai rekod tertinggi di UK, membolehkan hampir satu perempat orang memilih pembakaran atau pengebumian langsung tanpa upacara, menurut laporan oleh syarikat insurans SunLife. Hampir satu daripada lima orang terpaksa menjual barang-barang mereka untuk membayar pengebumian tahun lalu, menurut laporan tersebut.

Antara kos pembakaran atau pengebumian, harga upacara peringatan, dan perbelanjaan seperti yuran guaman, “kos kematian” mencapai purata £9,658 ($12,296) di UK tahun lalu, menurut laporan tersebut. Ini mewakili peningkatan £458 sejak 2022, dan merupakan jumlah tertinggi pernah dicatatkan oleh SunLife.

Pada 2023, kos pengebumian purata ialah £4,141 – 4.7% lebih tinggi daripada pada 2022 dan naik daripada hanya £1,835 pada 2004. Dengan kenaikan harga, laporan itu mencatatkan lebih ramai rakyat Britain memilih pengebumian yang lebih murah, berdasarkan temubual dengan lebih 1,500 keluarga dan 100 pengendali pengebumian.

Kira-kira 20% keluarga memilih pembakaran langsung untuk ahli keluarga mereka tahun lalu, naik daripada hanya 3% pada 2019. Pembakaran langsung melibatkan mayat dibawa terus ke krematorium tanpa upacara keagamaan atau peringatan lain. 4% memilih pengebumian langsung, di mana mayat dikebumikan tanpa upacara. Laporan 2023 adalah tahun pertama SunLife merakamkan jenis pengebumian ini.

Pengebumian langsung kos purata £1,657, berbanding kos £5,077 untuk pengebumian tradisional, menurut laporan tersebut.

Tidak kira jenis pengebumian yang dipilih, sejumlah rakyat mendapati sukar membiayai kematian mereka sendiri, dengan 45% terpaksa bergantung kepada keluarga untuk membiayai sebahagian kos. Sejak tahun lalu, bilangan orang menjual barang-barang untuk menampung perbelanjaan pengebumian meningkat daripada 15% ke 18%, menurut laporan tersebut.

Britain kini mengalami penurunan taraf hidup terburuk sejak rekod dimulakan, dengan Pejabat Pengurusan dan Belanjawan memberi amaran tahun lalu bahawa penurunan akan berterusan sehingga Mac ini. Kesatuan Perdagangan TUC memberi amaran minggu lalu bahawa gaji sebenar tidak akan kembali ke tahap 2008 sehingga sekurang-kurangnya 2028.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.