Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Korea Utara menguji ‘sistem senjata nuklear bawah air’

(SeaPRwire) –   Pyongyang berkata ujian senjata akan menghalang “maneuver tentera bermusuhan” oleh Washington dan sekutunya

Korea Utara telah menjalankan ujian terhadap senjata nuklear bawah air baru dikembangkan “sistem senjata nuklear bawah air,” tentera negara itu berkata, menegaskan langkah itu adalah tindak balas kepada latihan tentera bersama oleh Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun.

Seorang jurucakap tentera mengumumkan ujian dalam kenyataan disiarkan oleh agensi berita negara Korea Pusat (KCNA) awal pagi Jumaat, merujuk kepada “latihan tentera provokatif” yang diadakan di sekitar semenanjung Korea dalam minggu-minggu kebelakangan ini.

“Sebagai tindak balas, Institut Senjata Bawah Air di bawah Akademi Pertahanan Sains DPRK telah menjalankan ujian penting sistem senjata nuklear bawah air ‘Haeil-5-23’ sedang dikembangkan di Laut Timur Korea,” kenyataan itu berkata, menambah bahawa ujian itu membantu membangunkan “postur menentang nuklear bawah air” Pyongyong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.