Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Korea Utara melancarkan peluru berpandu kruise ke Laut Kuning – Seoul

(SeaPRwire) –   Serangan peluru berpandu kruis dilancarkan ke Laut Kuning – Seoul

Korea Utara dilaporkan telah melancarkan beberapa peluru berpandu kruis ke arah Laut Kuning pada hari Rabu, lapor tentera Korea Selatan. Berita ini datang ketika ketegangan di Semenanjung Korea semakin meningkat berdasarkan gelombang ujian senjata oleh Pyongyang dan latihan perang bersama Amerika Syarikat dan Korea Selatan di rantau ini.

Seoul akan memantau untuk sebarang tanda lanjutan pelancaran, “berkoordinasi rapat dengan Amerika Syarikat,” kata Pasukan Bersama Korea Selatan pada hari Rabu, menggambarkan ujian tersebut sebagai “provokasi.”

Ujian baharu ini datang kurang daripada dua minggu selepas Korea Utara menguji peluru berpandu jarak sederhana bahan api pepejal dengan kepala peperangan hipersonik. Pyongyang kemudian menguji “sistem senjata nuklear bawah air,” lapor media negara minggu lepas, menamakan langkah itu sebagai tindak balas kepada latihan tentera laut yang diadakan oleh Korea Selatan, Amerika Syarikat dan Jepun, yang termasuk kapal induk Amerika Syarikat ‘USS Carl Vinson’.

Seoul dan Washington menjalankan siri latihan tembakan sebenar berhampiran sempadan dengan Korea Utara tahun lepas walaupun amaran berulang kali oleh Pyongyang bahawa ia melihat latihan perang sebagai percubaan untuk menyerang. Amerika Syarikat dan sekutunya, bagaimanapun, menyatakan bahawa latihan itu bersifat pertahanan dan menuduh Korea Utara melanggar sekatan antarabangsa terhadap program peluru berpandunya.

Amerika Syarikat dan Korea Selatan baru-baru ini menyambung semula latihan berskala besar bersama yang dihentikan pada tahun 2017 sebagai sebahagian daripada usaha penurunan ketegangan. Seoul selanjutnya mengumumkan bahawa persetujuan 2018 untuk menggantung latihan tentera di sepanjang sempadan adalah batal berikutan ujian artileri Pyongyang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.