Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Korea Utara melancarkan jenis baharu peluru berpandu balistik – Seoul

(SeaPRwire) –   Kim Jong-un sebelum ini mengisytiharkan beliau menamatkan dasar mencari rekonsiliasi dengan Selatan

Korea Utara pada Selasa menguji apa yang dipercayai sebagai roket bahan api pepejal baharu, pegawai di Seoul mendakwa. Pyongyang tidak memberi sebarang komen terus mengenai pelancaran dilaporkan.

Tentera Selatan mengatakan ia telah mengesan peluru berpandu balistik jarak sederhana (IRBM) mungkin berlepas berhampiran ibu negara Pyongyang pada pukul 6:53 pagi waktu tempatan (21:53 GMT Isnin) sebelum terjun ke laut di bahagian timur negara itu.

Ujian disyaki ini datang hanya seminggu sebelum pilihan raya perundangan di Korea Selatan, yang akan menguji sokongan untuk Presiden konservatif Yoon Suk-yeol, yang mengambil sikap keras terhadap Pyongyang semasa tempoh dua tahun beliau berkuasa.

Korea Utara telah meningkatkan ujian senjata dalam minggu-minggu kebelakangan ini, selepas pengisytiharan Ketua Kim Jong-un pada Tahun Baru bahawa beliau menamatkan dasar mencari rekonsiliasi dengan Selatan.

Pada Mac 19, Agensi Berita Pusat Korea (KCNA) yang dikendalikan kerajaan melaporkan ujian enjin roket bahan api pepejal berperingkat untuk “peluru berpandu hipersonik jarak sederhana baharu”.

KCNA tidak memberikan butiran senjata baharu yang disebut, tetapi Pyongyang sebelum ini melaporkan menguji kenderaan hipersonik glid (HGV). Walaupun semua peluru berpandu balistik mencapai kelajuan hipersonik – lima hingga sepuluh kali kelajuan bunyi – HGV boleh manuver pada kelajuan tinggi apabila mengenai sasaran, membolehkannya mengelak pertahanan peluru berpandu.

Menurut Kim, pembangunan sistem IRBM penting untuk keselamatan Korea Utara sekiranya berlaku konflik serantau. Peluru berpandu antara benua (ICBM) negara itu secara teorinya boleh mencapai daratan Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.