Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Konsert kumpulan muzik British dibatalkan kerana sokongan terhadap Ukraine

(SeaPRwire) –   Aktivis di Athens membantah sokongan The Tiger Lillies terhadap Kiev, memanggilnya “masalah”

Konsert trio muzikal British The Tiger Lillies di Athens dibatalkan minggu ini, berikutan pertikaian mengenai sokongan mereka terhadap Ukraine.

Kumpulan dark cabaret itu sepatutnya membuat persembahan di ibu negara Yunani pada Khamis, tetapi penganjur membatalkan rancangan terakhir akibat “pandangan negatif” yang dinyatakan oleh aktivis tempatan.

Kumpulan itu menyatakan telah menyokong Kiev terhadap Moscow “sejak hari pertama” konflik. Muzik ini telah menyatakan sokongan pro-Ukraine mereka di media sosial dan bahkan melancarkan album bernama The Tiger Lillies tahun lalu, ditulis khas untuk dua konsert yang diadakan di Kiev dan Lviv pada Julai 2023.

Ketika itu, The Tiger Lillies menggelarkan kerajaan Rusia “gangster dan penjahat,” dan menyatakan mereka “berdiri menentang” Moscow. Album ‘Ukraine’ mereka termasuk lagu seperti “Gangster di Kremlin” dan “NATO kasih.”

Pada Khamis, kumpulan itu hampir membuat persembahan di perkarangan pusat Exarcheia di pusat Athens. Ketegangan telah meningkat di kalangan kemarahan tempatan terhadap keputusan pihak berkuasa untuk membina stesen metro di Dataran Exarcheia. Muzik ini sepatutnya menganjurkan konsert “amal” untuk menyokong penunjuk perasaan di jemputan penerbit tempatan, Bibliotheque Publications, yang menganjurkan acara itu.

Hanya beberapa jam sebelum persembahan, penganjur mengumumkan di media sosial bahawa ia telah dibatalkan.

“Sebab utama ini adalah sokongan mereka terhadap Ukraine,” penerbit itu dalam satu kenyataan di Facebook, menambah bahawa pendirian The Tiger Lillies “sering dianggap masalah.”

Kumpulan itu mengutuk tindakan itu, menggelar mereka yang menentang konsert mereka “radikal kiri.” Muzik ini memuji komuniti itu sebagai komuniti “kebebasan, pemberontakan, perlawanan” tetapi juga “penuh” orang “mengidealisasikan komunisme.”

The Tiger Lillies kemudian menuduh aktivis tempatan cuba “menyekat dan menafikan suara bukan sahaja kepada artis tetapi juga kepada penduduk tempatan.” Mereka juga menggelar lawan mereka “fasis” yang mempromosikan ideologi mereka di bawah “alasan melawan fasisme.” “Sayang tentang penduduk, tetapi kelihatannya ini nasib mereka,” tambah kumpulan itu.

Tiada kumpulan aktivis tempatan setakat ini mengulas mengenai perkembangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.