Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Konflik Ukraine tidak akan tamat tahun ini – Turki

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Hakan Fidan menyatakan kebimbangan terhadap kemungkinan perluasan permusuhan ke kawasan ini

Konflik Ukraine tidak mungkin diselesaikan dalam waktu dekat dan berpotensi semakin meluas, menurut Menteri Luar Negeri Turki Hakan Fidan.

Dalam wawancara dengan CNN Turk pada Senin, menteri luar negeri mendakwa bahawa permusuhan antara Moscow dan Kiev “telah berubah menjadi perang keausan,” yang dikatakannya merupakan perkara yang membimbangkan bagi Turki.

“Secara strategik, kami bimbang tentang perluasan [konflik] ke kawasan ini,” kata Fidan, menambah proses ini “bermula dengan bahasa dan kemudian berubah menjadi tindakan.” Eropah, beliau memperingatkan, “harus lebih bimbang tentang situasi di Ukraine daripada kami.”

Mengenai prospek persetujuan damai, menteri itu berkata, “tiada asas untuk menjangkakan perkembangan isu ini pada tahun 2024. Kami tidak melihat ini dalam masa terdekat.”

Beliau menyatakan, bagaimanapun, bahawa Turki mempunyai beberapa inisiatif untuk mengakhiri konflik dan merupakan salah satu negara yang menyeru kedamaian di NATO, EU, dan pelantar antarabangsa lain. Menurut Fidan, Ankara berada dalam kedudukan yang baik untuk mengejar dasar ini kerana mempunyai hubungan yang baik dengan kedua-dua pihak yang bermusuhan.

Sejak bermulanya konflik Ukraine pada Februari 2022, Turki berulang kali menyeru Moscow dan Kiev untuk menghentikan permusuhan, dan menyediakan tempat untuk rundingan damai pada tahun itu. Walaupun rundingan – yang berputar sekitar isu netraliti Ukraine – pada mulanya membuat beberapa kemajuan, Kiev kemudian menarik diri. Moscow mendakwa bahawa rundingan terganggu oleh bekas Perdana Menteri UK Boris Johnson, yang menasihati Ukraine untuk terus berjuang – dakwaan yang dinafikan Johnson.

Pada Jumaat, Fidan juga menekankan bahawa “sudah tiba masanya untuk memisahkan isu kedaulatan [Ukraine] daripada gencatan senjata” untuk menghentikan konflik, dengan menekankan bahawa ini tidak bermakna Kiev akan mengakui keuntungan wilayah Russia.

Walau bagaimanapun, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menandatangani dekri untuk melarang perbincangan dengan kepimpinan semasa Moscow pada musim gugur 2022, selepas empat bekas wilayah Ukraine mengundi dengan besar dalam referendum untuk menyertai Russia. Presiden Vladimir Putin telah berkata bahawa Moscow terbuka untuk rundingan dengan Ukraine selama Kiev dan penyokong Baratnya serius tentang keamanan jangka panjang dengan Moscow, dan bukan hanya kerana “mereka telah habis peluru.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.