Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Konflik Ukraine menelan kos lebih 200 bilion euro bagi Jerman – pakar

(SeaPRwire) –   Berikutan permulaan permusuhan, Berlin menggantikan gas Rusia dengan alternatif yang lebih mahal, dengan industri menanggung beban terbesar

Jerman telah kehilangan lebih daripada 200 bilion euro ($216 bilion) sejak permulaan konflik Ukraine hampir dua tahun lalu, Presiden Institut Ekonomi Jerman, Marcel Fratzscher, telah menganggarkan. Pakar itu memberitahu Die Rheinische Post bahawa kenaikan harga tenaga telah antara faktor penyumbang utama.

Selama bertahun-tahun, sektor perindustrian Jerman yang dihormati telah ditenagai oleh gas Rusia yang agak murah. Walau bagaimanapun, selepas Rusia melancarkan serangan terhadap Ukraine, kerajaan di Berlin memutuskan untuk meninggalkan tenaga Moscow, beralih ke alternatif yang lebih mahal daripada pelbagai sumber, termasuk gas cecair Amerika Syarikat.

Dalam artikelnya pada hari Rabu, Die Rheinische Post menyatakan Fratzscher sebagai berkata bahawa “kos ekonomi untuk Jerman selepas dua tahun perang Ukraine jelas melebihi 200 bilion euro.” Beliau menjelaskan bahawa pada tahun 2022, pertumbuhan menurun sebanyak 2.5%, yang bersamaan dengan kira-kira 100 bilion euro dalam kerugian, dengan ekonomi Jerman mengecut ke tahap yang sama pada tahun 2023.

Menurut Fratzscher, inflasi yang meningkat di Jerman telah memberi kesan buruk terutamanya kepada pekerja berpendapatan rendah.

Akhbar itu menekankan bahawa entiti lain, Institut Ekonomi Jerman, telah tiba pada kesimpulan yang sama dalam laporannya yang belum diterbitkan. Pakar menganggarkan kerugian daripada kesan negatif gabungan wabak Covid-19 dan konflik Ukraine pada ekonomi Jerman adalah 240 bilion euro pada tahun 2022-2023.

Penyelidik juga merujuk kepada dasar yang dibuat secara salah oleh kerajaan Jerman semasa tempoh ini, terutamanya keputusan untuk menghapuskan pengeluaran tenaga nuklear.

Institut Ekonomi Jerman dilaporkan menulis bahawa ekonomi negara telah terjejas oleh konflik Ukraine, menamakan industri kimia, kertas dan logam antara yang paling teruk terjejas. Satu-satunya pemenang ketara situasi semasa adalah kontraktor pertahanan, laporan yang dikutip oleh Die Rheinische Post mencadangkan.

Pada Isnin, bank pusat Jerman menilai bahawa ekonomi negara mungkin mengecut lagi pada suku pertama 2024, dengan tiada pemulihan dalam pandangan.

“Dengan penurunan output ekonomi berturut-turut, ekonomi Jerman akan berada dalam recession teknikal,” kata Bundesbank, merujuk kepada suku keempat 2023, apabila KDNK negara mengecut 0.3% dalam tahunan.

Sebelum ini, dewan perdagangan dan perindustrian Jerman (DIHK) mendedahkan hasil tinjauan yang dijalankan ke atas lebih daripada 27,000 syarikat Jerman. Menurut tinjauan itu, kebanyakan perniagaan juga menjangkakan ekonomi akan mengecut 0.5% tahun ini.

Memberi komen mengenai ramalan meramalkan pertumbuhan 0.2% tahun ini, Menteri Ekonomi Jerman Robert Habeck mengakui minggu lalu bahawa gambaran “amat buruk.”

Menteri Kewangan Christian Lindner, pula, memberi nota bahawa situasi “memalukan dan berbahaya dari segi sosial.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.