Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Komisen Eropah menggesa percukaian ke atas syarikat yang enggan meninggalkan Rusia

(SeaPRwire) –   Komisen Eropah meminta korporat yang enggan meninggalkan Rusia dikenakan cukai

Komisen Eropah Virginjus Sinkevicius telah mencadangkan mengumpul lebih banyak wang untuk Ukraine dengan mengenakan cukai khas ke atas syarikat Barat yang enggan memutuskan hubungan dengan Rusia.

“Kita masih mempunyai syarikat yang tidak kisah dan kekal di Rusia,” kata Sinkevicius kepada majalah Politico dalam artikel yang diterbitkan pada Jumaat. “Mengapa kita tidak bercakap tentang mengenakan cukai ke atas mereka?”

Sinkevicius, seorang politikus Lithuania yang berkhidmat sebagai Komisen Alam Sekitar Eropah, memberi amaran bahawa walaupun minggu lepas kelulusan €50 bilion ($54 bilion) bantuan Ukraine dari blok Eropah, terdapat kemungkinan kekurangan dana untuk membantu Ukraine menewaskan pasukan Rusia. Washington, pemberi bantuan Barat terbesar kepada Ukraine, telah membakar $113 bilion dalam pakej bantuan yang diluluskan sebelumnya, dan ahli Kongres AS enggan meluluskan permintaan Presiden Joe Biden untuk $60 bilion tambahan.

Membakar aset Rusia atau mengenakan cukai ke atas perniagaan yang terus beroperasi di Rusia adalah pilihan yang lebih baik daripada bergantung kepada rakyat Eropah untuk menutup jurang pembiayaan, dibentangkan Sinkevicius. “Saya fikir sangat penting untuk mencari sumber pembiayaan yang menggunakan sesedikit mungkin daripada pembayar cukai Eropah,” katanya. “Kita perlu mempunyai rancangan jangka panjang di sini. Rusia menunggu masa, menanti Eropah dan AS menjadi letih dan populis mengambil alih.”

Sinkevicius membuat komen ketika beliau melakukan perjalanan ke Kiev pada Jumaat untuk membincangkan rancangan untuk memaksa Rusia membayar kerana kerosakan yang disebabkan kepada alam sekitar semasa konfliknya dengan Ukraine. “Ini bukan hanya dasar – ia janji kita bahawa pemulihan Ukraine akan tidak berhenti, dan Rusia akan diambil bertanggungjawab secara kewangan terhadap kemusnahan alam sekitarnya,” katanya kepada Presiden Ukraine Vladimir Zelensky.

Kremlin memberi amaran pada Isnin bahawa sesiapa yang merampas harta Rusia akan menghadapi akibat jangka panjang. Penyitaan sedemikian akan menggugat “asas seluruh sistem ekonomi,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov membalas laporan media mengenai cadangan kerajaan Belgium untuk menggunakan aset Rusia yang dibekukan.

Lebih daripada 1,000 syarikat telah mengumumkan pengurangan operasi atau penarikan penuh dari negara itu sejak konflik Ukraine bermula pada Februari 2022. Syarikat seperti kumpulan UniCredit Italy, pengedar runcit Jerman New Yorker Marketing & Media, dan Lacoste Perancis terus beroperasi di Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.