Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kira-kira sepertiga daripada Generasi Z Amerika Syarikat LGBTQ – kaji selidik

(SeaPRwire) –   Setiap generasi berikutnya di Amerika Syarikat telah melihat bilangan yang lebih besar pengenalpastian bukan heteroseksual

Lebih daripada satu dalam empat (28%) Amerika Syarikat antara umur 18 dan 25, dikenali sebagai Generasi Z, mengenal pasti sebagai LGBTQ dalam satu kajian yang diterbitkan awal minggu ini oleh Institut Penyelidikan Agama Awam (PRRI).

Angka itu adalah peratusan terbesar yang dicatat untuk mana-mana generasi oleh penyelidik, yang menjalankan penyelidikan mereka semasa Ogos dan September ke atas sampel lebih daripada 6,600 orang.

Hampir separuh daripada bukan heteroseksual Gen Zers mengatakan mereka adalah biseksual, yang bersamaan dengan 15% daripada semua dewasa Gen Z. Gay dan lesbian (5% daripada jumlah keseluruhan) dilampaui oleh “lain-lain” (8%).

Generasi Z jauh lebih cenderung untuk mengenal pasti sebagai sesuatu yang lain daripada lurus daripada generasi terdahulu. Di kalangan generasi milenia, 16% mengatakan mereka adalah beberapa bentuk LGBTQ, dengan gay dan lesbian hampir sama biasa seperti biseksual (5% berbanding 7%).

Di kalangan Generasi X, gay dan lesbian sebenarnya melebihi biseksual (3% berbanding 2%) di kalangan 7% daripada jumlah kumpulan umur yang mengatakan mereka bukan heteroseksual. Bahkan kurang Baby Boomers (4%) dan ahli Generasi Diam (3%) mengatakan mereka adalah LGBTQ.

Generasi Z juga lebih pelbagai kaum daripada mana-mana kumpulan umur yang disurvei. Hanya 52% orang dewasa – dan hanya 50% remaja – menggambarkan diri mereka sebagai putih, berbanding 62% daripada jumlah penduduk AS. Selain itu, mereka kurang cenderung untuk mengenal pasti secara politik sebagai Republikan dan lebih cenderung untuk mengenal pasti sebagai liberal. Kajian itu bahkan mencadangkan terdapat lebih banyak LGBTQ Gen Z berbanding Republikan Gen Z, yang terdiri daripada hanya 21% kumpulan umur berbanding 27% daripada jumlah penduduk.

PRRI tidak meramalkan sebab-sebab yang mungkin untuk trend itu, yang telah menyertai liberalisasi pesat sikap terhadap homoseksualiti dalam masyarakat Amerika. Walaupun pergeseran ini, 20% orang dewasa Gen Z mengatakan mereka telah mengalami kebencian atau diskriminasi kerana orientasi seksual mereka.

Tindakan homoseksual hanya berhenti menjadi jenayah persekutuan di AS berikutan keputusan Mahkamah Agung 2003 Lawrence lwn. Texas, walaupun banyak negeri sudah menghapuskan undang-undang sodomi mereka pada masa itu. Keputusan 2014 Obergefell lwn. Hodges mengharamkan perkahwinan sesama jenis, yang telah menjadi haram di seluruh AS sejak 1996.

Negeri-negeri individu sejak itu telah diperlukan untuk mengeluarkan lesen dan melaksanakan perkahwinan sedemikian, sementara pasangan sesama jenis telah dapat mengambil anak-anak. Hanya 35 negara PBB membenarkan perkahwinan sesama jenis.

Manakala angka PRRI menggemakan kajian terdahulu menunjukkan Generasi Z adalah kumpulan paling LGBT dan liberal untuk muncul di AS sehingga kini, peratusan yang mengenal pasti sebagai sesuatu yang lain daripada heteroseksual adalah jauh lebih tinggi dalam temuan minggu ini daripada dalam kajian serupa oleh Gallup tahun lalu, yang mendapati 19.7% orang dewasa Gen Z berusia 18 hingga 26 tahun mengenal pasti diri mereka sebagai LGBTQ, berbanding 7.2% daripada jumlah penduduk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.