Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ketua Pentagon: ‘Tiada bukti tentang pembunuhan kaum di Gaza’

(SeaPRwire) –   Lloyd Austin berkata AS kekal “berkomitmen” untuk menyokong Israel, menafikan tuduhan pembunuhan beramai-ramai yang meningkat

Amerika Syarikat tidak mempunyai sebarang bukti bahawa Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai di Gaza ketika ia menjalankan perang terhadap kumpulan militan Palestin Hamas, Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin telah berkata.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada bulan Oktober lepas selepas serangan merentasi sempadan yang mengejut dan maut yang dijalankan oleh kumpulan militan itu, di mana sekurang-kurangnya 1,200 orang terbunuh dan lebih 200 orang ditawan.

Serangan udara dan operasi darat Israel di Gaza selepas itu telah membunuh sekurang-kurangnya 33,000 orang, mengikut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Austin, yang menyampaikan ucapan pembukaan mengenai permintaan bajet Pentagon 2025, diganggu dua kali oleh penunjuk perasaan anti-Israel yang berjaya memasuki bilik mendengar di Capitol Hill, meminta agar AS “menghentikan pembiayaan Israel” dan menyokong “pembunuhan beramai-ramai” di Gaza. Penunjuk perasaan itu memaksa mesyuarat Jawatankuasa Perkhidmatan Tentera Darat Senat untuk berhenti sementara polis mengeluarkan mereka dari bilik itu.

Apabila ditanya oleh Senator Tom Cotton (R-Ark.) sama ada beliau bersetuju dengan dakwaan pembunuhan beramai-ramai penunjuk perasaan, Austin berkata beliau tidak bersetuju.

“Kami tidak mempunyai sebarang bukti pembunuhan beramai-ramai,” balas Austin. “Saya ingin mengingatkan semua orang bahawa apa yang berlaku pada 7 Oktober adalah amat mengerikan.”

Bulan lepas, pemberi maklumat khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai hak asasi manusia, Francesca Albanese, telah menyimpulkan dalam laporan bahawa terdapat “asas munasabah untuk mempercayai ambang penunjuk bahawa Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai telah dipenuhi.”
PBB juga telah memberi amaran mengenai “bencana kemanusiaan” lebih jika Pasukan Pertahanan Israel (IDF) melaksanakan serangan darat yang dirancang di Rafah, perlindungan terakhir yang tinggal bagi penduduk Palestin di Gaza. Selasa lepas, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata kerajaannya telah menetapkan tarikh untuk memulakan serangan itu.

Walaupun pentadbiran Biden telah mengutuk Israel kerana tidak berbuat cukup untuk melindungi pekerja bantuan dan awam lain di Gaza, ia telah enggan mengurangkan sokongan untuk IDF atau meletakkan syarat pada penghantaran senjata.

Ketua Pentagon itu juga berkata pada Selasa bahawa AS kekal “berkomitmen” untuk membantu Israel dalam “mempertahankan wilayah dan rakyatnya.”

Minggu lepas, media melaporkan bahawa Putih telah bersetuju untuk menyediakan beribu-ribu bom tambahan kepada Israel, membantu mengisi semula stok yang terjejas akibat pengeboman enam bulan Barat Jerusalem ke atas Gaza.

Pemindahan itu disempurnakan beberapa jam selepas berita tersebar bahawa IDF telah membunuh tujuh pekerja bantuan, termasuk warganegara AS dan UK, dalam serangan drone menyerang konvoi bantuan kemanusiaan di enklaf Palestin itu. Hampir 200 pekerja bantuan dilaporkan terbunuh di Gaza dan Tebing Barat sejak perang Israel terhadap Hamas bermula pada Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.