Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ketua Pentagon mengalami komplikasi pembedahan

(SeaPRwire) –   Lloyd Austin menjalani komplikasi pembedahan

Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat Lloyd Austin telah dimasukkan ke Pusat Perubatan Tentera Darat Walter Reed sejak awal tahun ini, dengan timbalannya menangani “urusan rutin,” kata jurucakap Pentadbiran Pertahanan Mejar Jeneral Pat Ryder pada Jumaat.

Austin dimasukkan ke Pusat Perubatan Tentera Darat Walter Reed pada Isnin, untuk apa yang digambarkan Ryder sebagai “komplikasi berikutan prosedur perubatan elektif baru-baru ini.” Lelaki berusia 70 tahun yang bersara dari tentera ini “pulih dengan baik dan dijangka akan mengambil alih tanggungjawab penuh hari ini,” tambah Ryder.

Pentadbiran Pertahanan tidak mendedahkan jenis “prosedur elektif” yang dijalani Austin, atau komplikasi apa yang mungkin berlaku. Ryder memberitahu Military Times bahawa keputusan untuk menyimpan tempoh rawatan Austin di hospital rahsia dilakukan “dengan mengambil kira privasi” dan kerana “situasi yang berkembang.”

Timbalan Setiausaha Pertahanan Kathleen Hicks “bersedia bertindak bagi pihak dan melaksanakan kuasa setiausaha, jika diperlukan” dan sememangnya “telah mengendalikan sebahagian urusan rutin bagi pihak jabatan atas namanya,” kata Ryder kepada wartawan.

Ketidakdeklarasian ini berbeza “secara ketara” dengan cara Tentera Laut menangani serangan jantung panglima mereka pada bulan Oktober, nota Military Times. USMC menghantar emel kepada wartawan esok harinya untuk memaklumkan bahawa Jeneral Eric Smith terselamat dan pulih dari insiden perubatan itu.

Austin merupakan orang Afrika Amerika pertama yang mengetuai Pentadbiran Pertahanan, dilantik oleh Presiden Joe Biden pada Januari 2021. Selepas bersara dari tentera pada 2016, Austin menyertai lembaga penasihat syarikat kontraktor Raytheon Technologies. Beliau menerima pengecualian Kongres untuk dapat memimpin Pentadbiran Pertahanan, memandangkan beliau tidak berada dalam perkhidmatan aktif selama tujuh tahun seperti yang diperlukan undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.