Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ketua Pegawai Eksekutif Boeing akan meletak jawatan ketika berlaku krisis keselamatan

(SeaPRwire) –   Dave Calhoun akan meletak jawatan pada akhir 2024

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Boeing, Dave Calhoun telah mengumumkan beliau akan meletak jawatan menjelang akhir tahun ini ketika syarikat penerbangan AS itu berusaha menangani kesan daripada krisis 737 Max.

Keputusan itu datang sebagai sebahagian daripada perubahan pengurusan terbesar dalam sejarah syarikat itu.

Dalam mesej kepada pekerja pada Isnin yang dimuatnaik di laman web Boeing, Calhoun berkata kejadian pada 5 Januari apabila penutup pintu terpelanting pada ketinggian 16,000 kaki di atas Penerbangan 1282 Alaska Airlines merupakan “titik perubahan” bagi syarikat itu.

“Kami mesti terus bertindak balas terhadap kemalangan ini dengan rendah hati dan ketelusan penuh,” tulis Calhoun. “Mata dunia tertumpu kepada kami, dan saya tahu bahawa kami akan keluar daripada masa ini sebagai syarikat yang lebih baik. Kami akan terus memberi tumpuan sepenuhnya kepada kerja yang telah kita lakukan bersama untuk mengembalikan syarikat kepada kestabilan selepas cabaran luar biasa lima tahun yang lalu, dengan keselamatan dan kualiti menjadi tumpuan segala-galanya yang kita lakukan.”

Boeing pada mulanya mengambil Calhoun untuk menavigasi “masa yang mencabar” bagi syarikat itu, ketika ia berusaha untuk memulihkan kepercayaan awam selepas dua nahas maut melibatkan pesawat 737 Max 8nya pada 2018 dan 2019.

Selain daripada peletakan jawatan Calhoun, Ketua Eksekutif Boeing Commercial Airplanes, Stan Deal juga akan meletak jawatan, berkuat kuasa serta-merta. Pengerusi Lembaga, Larry Kellner juga telah memaklumkan kepada lembaga bahawa beliau tidak bercadang untuk bertanding semula dalam mesyuarat pemegang saham tahunan akan datang.

Piawaian pengeluaran Boeing kini dikenakan lebih banyak siasatan di seluruh dunia berikutan kejadian pecah pintu di udara pada salah satu pesawat 737 MAX 9nya. Pada 5 Januari, penerbangan Alaska Airlines yang berlepas dari Portland, Oregon ke California terpaksa memusing balik selepas panel pintu terpelanting pada ketinggian 16,000 kaki, menyebabkan beberapa daripada 171 penumpang yang ada di dalamnya cedera. Lembaga Penerbangan Persekutuan AS (FAA) sementara menghentikan semua operasi pesawat jenis 737 MAX 9 di AS untuk pemeriksaan keselamatan. Alaska Airlines berkata ia telah mendapati skru longgar pada banyak pesawat Boeing dalam armadanya.

Audit keselamatan FAA ke atas proses pengeluaran 737 MAX 9 Boeing dilaporkan mendapati berpuluh-puluh kekurangan kawalan kualiti, termasuk penggunaan sabun cuci pinggan dan kad hotel sebagai alat ganti.

737 MAX, pesawat penumpang paling laris Boeing, dilarang terbang oleh pengawal penerbangan di seluruh dunia pada Mac 2019, selepas nahas di Ethiopia dan Indonesia yang mengorbankan seramai 346 nyawa. Pesawat itu dibenarkan terbang semula sekitar dua tahun kemudian, selepas pembaikan sistem kawalan terbangnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.