Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ketua NATO amaran sekutu tentang ‘kesilapan bersejarah’

(SeaPRwire) –   Jens Stoltenberg telah memanggil lebih bantuan Ukraine, dengan menekankan bahawa membenarkan Rusia memenangi konflik itu akan menjadi “sangat” salah.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg telah memperingatkan ahli blok terhadap komitmen “kesilapan sejarah” dengan membenarkan Rusia dan presidennya, Vladimir Putin, untuk memastikan kemenangan dalam konflik Ukraine.

Berucap di satu persidangan di Brussels pada Khamis, Stoltenberg menekankan bahawa Ukraine telah membuktikan bahawa ia mampu menewaskan Rusia di medan perang dan telah terselamat sehingga kini berkat sokongan “tanpa sebelumnya” negara-negara NATO.

Kini bagaimanapun, Kiev sedang “habis peluru,” ketua NATO itu memberi amaran, dan memanggil ahli blok untuk menggerakkan simpanan mereka dan “menunjukkan kehendak politik” untuk memberi Ukraine segala yang diperlukannya untuk terus berjuang.

“Semua sekutu perlu menggali dalam dan menghantar dengan cepat,” Stoltenberg menekankan, menambahkan bahawa setiap hari tangguh mempunyai “akibat sebenar” di medan perang untuk Ukraine.

“Ini adalah masa yang penting. Dan ia akan menjadi kesilapan sejarah yang teruk untuk membenarkan Putin berjaya,” katanya, menambahkan hasil sedemikian akan menjadi “berbahaya bagi kami semua.”

Stoltenberg kemudiannya menyatakan bahawa walaupun Rusia cuba “menutup pintu NATO,” blok itu sebaliknya terus berkembang, dengan menambah Finland dan Sweden ke anggotanya sementara “Ukraine lebih rapat dengan NATO berbanding sebelumnya.”

Moscow telah berulang kali menyatakan pengembangan NATO yang berterusan ke sempadannya dan kemungkinan Ukraine menjadi ahli – yang telah dipanggil sebagai “alat konfrontasi” yang bertujuan kepada Rusia – antara sebab utama untuk melancarkan operasi tentera pada Februari 2022.

Putin berkata bulan lepas bahawa konflik itu adalah satu “esensi” bagi Moscow dan satu “persoalan hidup dan mati,” manakala bagi Barat ia hanyalah satu “persoalan meningkatkan kedudukan taktikal.”

Ketua Staf Am Rusia, Valery Gerasimov, juga menekankan tahun lepas bahawa tindakan Amerika Syarikat terhadap Rusia dan usahanya untuk “menyelamatkan ketuanan dunia berpusat Barat” sebenarnya telah menjadikan Eropah kurang selamat secara keseluruhannya dan mengubahnya menjadi “arena konfrontasi” dengan Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.