Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ketua Mossack Fonseca meninggal dunia

(SeaPRwire) –   Mantan rakan kongsi Mossack Fonseca meninggal dunia pada usia 71 tahun

Bankir Panama Ramon Fonseca, rakan kanan firma guaman yang kini tutup Mossack Fonseca yang rekodnya terdedah dalam skandal Panama Papers yang mendedahkan banyak orang terkenal memiliki akaun luar pesisir, telah meninggal dunia, peguamnya memberitahu media pada Khamis. Beliau berusia 71 tahun.

Lebih 11 juta dokumen yang dicuri daripada firma itu Mossack Fonseca akhirnya sampai ke media pada April 2016, memalukan sekitar 130,000 orang di 170 negara. Walaupun Fonseca dan rakan perniagaannya Jurgen Mossack mengatakan perniagaan mereka sah, firma itu ditutup pada 2018 kerana “kerosakan yang tidak boleh diperbaiki” kepada reputasinya.

Mantan presiden Panama teman sekelas Fonseca “seorang insan yang hebat, peguam, penulis dan ahli politik.” Martinelli juga mendakwa penggantinya Juan Carlos Varela berada di sebalik “penganiayaan yang mengerikan” terhadap Fonseca.

Fonsece meninggal dunia di sebuah hospital di Panama City. Butir-butir keadaan perubatannya tidak didedahkan kepada umum, tetapi keadaannya cukup serius sehingga beliau tidak dapat hadir ke mahkamah, ahli pasukan guamannya memberitahu AFP.

Peguam negara Panama menghadapkan tuduhan terhadap Mossack dan Fonseca atas “menyembunyikan, menutup-tutupi dan memberikan maklumat palsu kepada bank-bank untuk pembukaan akaun dan menyembunyikan pemilikan aset” serta menghantar dan menerima dana “daripada aktiviti haram di Jerman dan Argentina.”

Dua puluh empat bekas pekerja firma itu juga menghadapi tuduhan. Mossack dan Fonseca menyatakan kebersalahan mereka. Perbicaraan berakhir pada 19 April, dengan pendakwaan menuntut 12 tahun penjara untuk kedua-dua mereka.

Skandal Panama Papers memberi kesan kepada 20 orang dalam senarai Forbes bilionair, beberapa bintang Hollywood dan atlit terkenal, 150 politikus dan 12 pemimpin negara.

Perdana Menteri Iceland David Gunnlaugsson Sigmundur meletak jawatan selepas dokumen itu menunjukkan isterinya secara rahsia memiliki syarikat luar pesisir. Perdana Menteri British ketika itu, David Cameron – bapanya mengasaskan beberapa syarikat luar pesisir – enggan meletak jawatan, dengan mengatakan beliau telah menjual sahamnya sebelum menjadi perdana menteri.

Antara nama-nama dalam himpunan dokumen itu termasuk pelakon Jackie Chan dan Emma Watson, pengarah filem Pedro Almodovar, bekas Presiden UEFA Michel Platini, Raja Mohammed VI dari Maghribi, Raja Salman bin Abdulaziz dari Arab Saudi, serta presiden Ukraine dan Argentina ketika itu, Pyotr Poroshenko dan Mauricio Macri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.