Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ketua bekas kumpulan hak senjata Amerika Syarikat didenda AS$4 juta

(SeaPRwire) –   National Rifle Association CEO Wayne LaPierre stepped down earlier this year after more than three decades at the helm

Sebuah mahkamah di Manhattan telah memerintahkan bekas CEO National Rifle Association (NRA), Wayne LaPierre untuk membayar balik lebih daripada $4 juta kepada kumpulan hak senjata api itu, mendapati beliau bersalah dalam saman korupsi awam yang dibawa oleh negeri New York.

Keputusan juri pada Jumaat itu datang berikutan perbicaraan selama enam minggu, di mana LaPierre dan pemimpin NRA yang lain dituduh menyalahgunakan dana kumpulan itu, mengabaikan aduan pemberi maklumat dan memberikan maklumat palsu dalam penyata cukai negeri.

Juri mendapati bahawa bekas CEO yang telah memimpin NRA sejak awal 1990-an dan juga berkhidmat sebagai naib presiden eksekutif itu telah gagal melaksanakan pengawasan yang sepatutnya dan kerap mengambil kesempatan menggunakan dana kumpulan itu untuk dirinya sendiri. Menurut peguam negeri, ini termasuk $11 juta untuk penerbangan jet peribadi dan $500,000 untuk lapan lawatan terpisah ke Bahamas dalam tempoh tiga tahun. Beliau diarahkan membayar balik $4.4 juta kepada NRA untuk menampung perbelanjaan mewah itu, manakala bekas ketua pegawai kewangan Wilson ‘Woody’ Phillips dikenakan denda $2 juta.

LaPierre meletak jawatan pada bulan lepas selepas lebih 30 tahun memimpin NRA, tidak lama sebelum perbicaraan korupsi awam bermula. Peguam Negara New York, Letitia James pada mulanya memfailkan kes itu pada 2020, dan memuji keputusan juri sebagai “kemenangan besar”.

“Di New York, anda tidak boleh lari daripada korupsi dan keserakahan, tidak kira betapa kuat atau berpengaruh anda rasa anda mungkin,” beliau menulis dalam satu kenyataan media sosial. “Semua orang, termasuk NRA dan Wayne LaPierre, mesti mematuhi peraturan yang sama.”

Pejabat James menambah bahawa ia akan cuba melantik seorang penyelia bebas untuk mengkaji kewangan NRA ke depan, dan untuk melarang LaPierre daripada memegang apa-apa jawatan kepimpinan dengan sebarang pertubuhan amal di New York.

Dalam kenyataan sendiri, NRA mengekalkan bahawa ia “menjadi mangsa beberapa bekas pembekal dan ‘insider’ yang menyalahgunakan kepercayaan yang diberikan kepada mereka,” dan terus mengakui bahawa LaPierre dan bekas pemimpin lain “telah melanggar kewajipan statutori mereka untuk melaksanakan tugas jawatan mereka dengan iktikad baik dan berhati-hati.”

Selain memerintah pembayaran balik kepada NRA, juri juga mendapati kumpulan itu telah melanggar perlindungan pemberi maklumat, gagal menguruskan asetnya dengan betul, dan memalsukan dokumen cukai New York dengan salah mewakili maklumat kewangan. Walaupun juri membuat kesimpulan bahawa peguam undang-undang am NRA, John Frazer juga melanggar kewajipannya, mereka memilih untuk tidak mengenakan denda ke atasnya dan mendapati tiada sebab untuk memecatnya.

Ditubuhkan pada 1871, NRA ialah kumpulan lobi berpengaruh yang menjalankan kempen untuk mempertahankan Perkara Kedua Amendemennya kepada Perlembagaan AS. Ia mempunyai lebih daripada 5 juta ahli, menurut laman web kumpulan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.