Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ketakutan Jerman bertambah bahawa NATO tidak akan terus kekal – NYT

(SeaPRwire) –   Ketakutan Jerman semakin meningkat bahawa NATO tidak akan terus kekal – NYT

Terdapat kebimbangan yang semakin meningkat di kalangan kepimpinan Jerman bahawa NATO tidak akan terus kekal jika calon utama Parti Republikan, Donald Trump dipilih semula sebagai presiden Amerika Syarikat, New York Times telah mendakwa.

Membahaskan penyokongnya di Las Vegas bulan lepas, Trump menyatakan bahawa AS “membayar untuk NATO, dan kita tidak mendapat banyak manfaat daripadanya,” tambah beliau “jika kita perlu bantuan mereka, katakanlah kita diserang, saya tidak percaya mereka akan ada di sini.” Mantan ketua itu telah berulang kali menuduh sekutu NATO Washington gagal menanggung beban mereka, dan mengisytiharkan pada tahun 2017 bahawa blok tentera itu “usang.”

Trump kekal dengan selesa memimpin untuk pencalonan presiden Republikan sebelum undian November, dengan beberapa pesaing telah menarik diri daripada perlumbaan.

Dalam artikelnya pada Sabtu, NYT mendakwa bahawa pegawai senior Jerman bimbang terdapat keraguan yang signifikan sama ada NATO dapat terus kekal jika Trump dipilih semula untuk penggal kedua.

Perbincangan tidak rasmi dilaporkan berlangsung di Berlin dan ibu negara Eropah lain, yang memberi tumpuan kepada potensi penyusutan blok itu, menandakan “pembalikan pemikiran yang menakjubkan” berbanding perbualan tentang “kesatuan baharu” berikutan permulaan kempen tentera Rusia menentang Ukraine pada Februari 2022, akhbar itu ditambah.

“Kebimbangan segera mereka adalah pesimisme yang semakin meningkat bahawa Amerika Syarikat akan terus membiayai perjuangan Ukraine,” NYT melaporkan, merujuk kepada kebuntuan berbulan-bulan di Kongres atas pakej bantuan pertahanan $60 bilion terkini Presiden Joe Biden untuk Kiev.

Republikan telah menjadikan pembebasan sokongan pertahanan lanjut untuk Ukraine dan Israel tertakluk kepada pentadbiran bersetuju mengukuhkan kawalan terhadap sempadan AS-Mexico untuk mengurangkan aliran pendatang.

Dengan mengutip sumber tanpa nama, NYT melaporkan pada Disember bahawa diplomat EU dan wakil beberapa institut pemikir telah “membuat ziarah kepada rakan Trump” untuk menyoal sama ada beliau merancang menarik AS keluar dari NATO.

Lebih awal pada bulan itu, Mark Esper, yang berkhidmat sebagai setiausaha pertahanan AS di bawah Trump dari Julai 2019 hingga November 2020, memberitahu MSNBC bahawa jika dipilih semula, bekas bosnya “akan menarik sokongan untuk Ukraine.”

“Langkah berikutnya akan menarik balik tentera kita dari negara NATO,” bekas ketua Pentagon itu mendakwa. Esper memberi amaran bahawa senario sedemikian “boleh menyebabkan runtuhnya perikatan itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.