Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kereta kebal disumbangkan oleh UK terperangkap dalam paya Ukraine semasa demonstrasi (IMAJ)

(SeaPRwire) –   Crews are complaining about the Challenger 2’s weight and reliability, The Sun reported

Sebuah krew Ukraine tersekat di paya semasa demonstrasi kereta kebal UK-sumbangan Challenger 2 untuk tabloid British, akhbar itu melaporkan. Kecelaruan itu diburukkan sebagai peluang untuk latihan tambahan.

Insiden itu berlaku semasa latihan di lokasi yang tidak didedahkan, yang The Sun gambarkan sebagai “berhampiran garis hadapan” dan dalam pandangan asap letupan daripada serangan udara Rusia.

Akhbar itu menyampaikan pujian Ukraine untuk meriam utama kereta kebal, tetapi mencatat bahawa konflik itu tidak memberi peralatan tentera British peluang untuk menunjukkan kelebihannya dalam pertempuran kereta kebal klasik lawan kereta kebal. Ukraine telah menggunakan perisai itu untuk menyerang bunker dari jarak jauh dan untuk satu pemburuan menakutkan yang sesekali ke atas parit Rusia. Langkah-langkah ini adalah tipu daya, bagaimanapun, kerana kereta kebal “tidak mempunyai jenis peluru yang betul untuk menyerang infantri,” nota laporan itu.

Walaupun kereta kebal British lebih unggul berbanding T-80 buatan Soviet dalam banyak aspek, krew Ukraine memberitahu outlet itu bahawa mereka berat sekitar 20 tan dan mempunyai nisbah kuasa berat 30% lebih rendah. Ini menghadkan daya manuver mereka.

Insiden dengan paya itu nampaknya mengesahkan bahawa berat kereta kebal itu merupakan isu, kata The Sun. Komander skuadron berpengalaman “membelasah krew rookie kerana bergerak terlalu perlahan melalui lembah.”

Akhbar itu berkata pasukannya duduk di atas menara pada masa itu, dan Ukraine bimbang mereka boleh terlepas. Pemimpin “menukar kekeliruan itu ke latihan dengan memanggil kereta kebal kedua untuk mengeluarkan yang pertama dari lumpur.”

Imej yang dikongsi oleh akhbar itu menunjukkan kenderaan tersekat dalam lumpur cukup dalam untuk sepenuhnya menutupi treknya, dengan tiada lembah yang kelihatan.

Kereta kebal Leopard 2 buatan Jerman, yang mempunyai berat yang sama, sebelum ini tersekat dalam lumpur Ukraine, mengikut imej yang dikongsi secara online.

Ukraine berkata kereta kebal Challenger 2 tidak sahaja tersekat, tetapi juga rosak. Lima daripada 14 kereta kebal yang disumbangkan oleh UK tidak beroperasi kerana suku cadang boleh mengambil berbulan-bulan untuk tiba, dan Kiev kekurangan mekanik mahir untuk menyelenggaranya. Dengan kereta kebal yang rosak akibat pertempuran diambil kira, hanya separuh skuadron kekal layak berperang.

Juga kekurangan tenaga manusia di garis hadapan, The Sun diberitahu, yang bermakna krew kereta kebal terlatih terpaksa menggali parit. Walaupun demikian, Ukraine menyatakan rasa terima kasih kepada kerajaan British untuk sumbangan dan meminta negara itu untuk “hantar lebih.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.