Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kerajaan Jerman mahu kurangkan derma untuk rakyat Ukraine

(SeaPRwire) –   Pembayaran tinggi menyumbang kepada kadar pekerjaan rendah dan menambah tekanan kewangan ke atas perbandaran, ahli politik telah memberi amaran

Panggilan meningkat untuk mengetatkan pembayaran sosial kepada pelarian Ukraine di Jerman, kerana ketua-ketua 16 negeri persekutuan sedang bersedia untuk bertemu dengan Canselor Olaf Scholz pada hari Rabu untuk membincangkan kesan ekonomi dasar imigresen.

Sebelum persidangan, akhbar Augsburger-Allgemeine menerbitkan editorial yang menampilkan temubual dengan Stephan Thomae, ahli Parti Demokratik Bebas (FDP), yang merupakan sebahagian daripada gabungan pemerintah.

“FDP terbuka kepada cadangan bahawa pelarian Ukraine baru akan datang akan menerima manfaat melalui hak untuk pemberian suaka dan bukan segera wang rakyat,” kata ahli undang-undang itu.

Pelarian Ukraine yang melarikan diri daripada konflik dengan Rusia kini menerima apa yang dipanggil manfaat warganegara di Jerman, yang lebih tinggi daripada sokongan yang diterima oleh pemohon suaka dan pelarian lain. Dewasa berhak kepada lebih daripada €500 ($545) sebulan, dan kanak-kanak antara €357 hingga €471.

“Ia kini jelas bahawa kadar pekerjaan rendah pelarian Ukraine di Jerman berbanding negara-negara tuan rumah lain tidak sahaja boleh berpunca daripada halangan bahasa dan isu penjagaan kanak-kanak, tetapi juga dengan jurang gaji kecil antara manfaat warganegara dan kos perumahan ditanggung dan pendapatan pekerjaan rendah,” tambah Thomae.

Menurut Agensi PBB untuk Pelarian, sehingga pertengahan Februari, Jerman menganjurkan bilangan terbesar pelarian Ukraine di Eropah (1.13 juta), diikuti oleh Poland, Republik Czech, dan UK.

Di Poland dan Republik Czech, kira-kira dua pertiga pelarian Ukraine bekerja, manakala di UK setengah berada dalam pekerjaan – berbanding hanya 20% di Jerman, melaporkan Deutsche Welle.

Idea untuk membatalkan pembayaran warganegara kepada Ukraine telah dinyatakan minggu lepas oleh Perdana Menteri Bavaria Markus Soder, yang juga mencadangkan bahawa manfaat sosial penuh hanya dibayar selepas lima tahun paling awal, menurut Bild.

Michael Kretschmer, perdana menteri Saxony, berkata pada Februari bahawa hanya 20% pelarian Ukraine bekerja “kerana mereka tidak perlu bekerja.”

Matthias Jendricke, dari Demokrat Sosial pusat kiri, memberitahu Der Spiegel bahawa Jerman telah membuat perkara “terlalu baik” untuk Ukraine.

Idea untuk segera mengintegrasikan Ukraine ke dalam sistem manfaat warganegara datang dari kerajaan tempatan, dan bukan daripada peringkat persekutuan, melaporkan Augsburger-Allgemeine.

Perbandaran kini meminta bantuan daripada kerajaan persekutuan dan negeri, dengan mendakwa mereka “telah mencapai had apabila itu datang kepada penginapan, penjagaan dan integrasi,” akhbar itu melaporkan, dengan mengutip wakil persatuan bandar.

Pengetatan undang-undang pemberian suaka di Jerman dan proses yang dipermudahkan bagi pemohon suaka untuk mendapatkan pekerjaan dijadualkan untuk dibincangkan dalam persidangan pada hari Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.