Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kempen Biden dikritik kerana piawaian ganda TikTok

(SeaPRwire) –   Peminat Biden dikecam kerana piawaian ganda TikTok

Presiden Amerika Syarikat yang sedang bertanding semula, Joe Biden, telah dikecam kerana mempamerkan akaun TikTok baru mereka semasa Super Bowl pada Ahad lalu, dengan banyak yang menunjukkan bahawa pentadbiran itu baru sahaja melarang pekerja persekutuan daripada menggunakan aplikasi itu tahun lalu.

Bertajuk “Biden-Harris HQ,” @bidenhq TikTok dilancarkan dengan klip ‘ini atau itu’ yang ringan di mana presiden ditanya tentang pasukan bola sepak mana yang dia lebih suka menang dalam perlawanan Ahad dan calon mana yang dia lebih suka menang dalam pilihan raya tahun ini.

Kempen itu mengarahkan pengikut mereka ke platform baru itu, yang dimiliki oleh raksasa media sosial Cina ByteDance, dengan pos pada Ahad. Lawan politik presiden segera menyerang.

“Kempen Biden berbangga menggunakan aplikasi mata-mata Cina walaupun Biden menandatangani undang-undang yang melarangnya pada semua peranti persekutuan,” Senator Republikan Josh Hawley menyedari dalam pos di X.

Presiden itu “begitu putus asa untuk merayu pengundi muda sehingga dia bersedia memberikan data kempen mereka kepada China Komunis,” setuju Ahli Parlimen Republikan Michael Waltz.

Berbicara dengan Politico pada Isnin, Timbalan Pengarah Kempen Rob Flaherty mempertahankan langkah itu sebagai usaha untuk “mencapai pengundi dalam persekitaran media yang berkembang, terpecah dan semakin peribadi.”

Agensi persekutuan memberi pekerja mereka 30 hari pada Februari lalu untuk menghapuskan aplikasi itu daripada peranti mereka, dengan menyatakan kebimbangan keselamatan, dan beberapa kerajaan negeri juga telah melarang platform itu. Dalam siasatan berterusan selama bertahun-tahun oleh Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat ke dalam kemungkinan dieksploitasi Beijing terhadap aplikasi itu, pentadbiran Biden dilaporkan cuba mendapatkan kawalan yang lebih besar lagi terhadap TikTok daripada yang baru-baru ini didedahkan menikmati terhadap Facebook dan Twitter, menurut draf perjanjian antara syarikat induk dan CFIUS dari 2022 yang dilihat oleh Forbes.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby menyatakan pada Isnin bahawa pandangan rasmi pentadbiran mengenai TikTok tidak berubah. Kempen itu dikatakan mengelak risiko keselamatan aplikasi yang dikatakan dengan menggunakan telefon bukan kerajaan untuk memposting.

Kempen pemilihan semula Biden telah berusaha keras menarik pengundi muda melalui usaha media sosial, dengan laporan muncul tahun lalu bahawa presiden itu bahkan sedang mempertimbangkan memberikan pengaruh muda bilik berita sendiri di Putih Rumah.

Walau bagaimanapun, sokongannya di kalangan demografi yang lebih muda telah merosot dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menghapuskan banyak kelebihan yang dinikmati ke atas bekas presiden Republikan Donald Trump dalam pilihan raya 2020, menunjukkan tinjauan. Walaupun sebab-sebab pengundi meninggalkan Demokrat berbeza, sokongannya yang tidak berbelah bagi perang Israel di Gaza mendahului senarai, menurut tinjauan NBC Universal yang diadakan pada November. Kegagalan Biden menunaikan janji seperti mengampunkan hutang pelajar juga banyak berada di fikiran orang muda, menunjukkan tinjauan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.