Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

kemiskinan akan menyebabkan pemberontakan di Kanada – laporan rahasia

(SeaPRwire) –   Pasukan Polis Diraja Kanada telah menyatakan populisme dan recession sebagai risiko kepada ketenteraman awam

Prospek ekonomi Kanada “melebihi gelap” dan mungkin menyebabkan ketidaktentraman awam dalam tempoh lima tahun akan datang, menurut laporan sulit Pasukan Polis Diraja Kanada (RCMP) kepada kerajaan di Ottawa.

Bertajuk “Trend Seluruh Kerajaan Lima Tahun untuk Kanada,” laporan itu diperoleh melalui permintaan undang-undang oleh ahli undang-undang Thompson Rivers University Matt Malone. Versi “dipotong berat” telah diterbitkan oleh pada Rabu – walaupun ia dengan cepat diambil dari laman pembahagian dokumen .

“Ramalan ekonomi untuk lima tahun akan datang dan seterusnya adalah gelap,” dengan keadaan semasa Kanada dijangka “mungkin akan merosot lagi,” menurut laporan RCMP yang dikutip oleh penulis akhbar NP Tristin Hopper.

“Tempoh penurunan yang akan datang… akan mempercepatkan penurunan standard hidup yang generasi muda telah saksikan berbanding generasi terdahulu,” laporan itu terus, dengan menambah bahawa kebanyakan rakyat Kanada bawah umur 35 tahun “tidak mungkin akan mampu membeli tempat tinggal.”

Untuk menyokong dapatan RCMP, Hopper merujuk kepada laporan Bank Diraja Kanada pada Disember, yang menggambarkan kemampuan membeli rumah sebagai “paling teruk”. Hanya 25% terkaya rakyat Kanada sahaja yang boleh berharap untuk membeli rumah keluarga tunggal, manakala pangsapuri sepenuhnya diluar jangkauan 55.5% isi rumah.

Walaupun keadaan ekonomi yang sangat teruk, RCMP terutamanya menyalahkan “penyebaran maklumat palsu,” “teori konspirasi” dan “paranoia” atas fakta bahawa rakyat Kanada menjadi tidak berpuas hati dengan kerajaan mereka.

“Penguatkuasa undang-undang harus mengjangka polarisasi sosial dan politik yang berterusan yang ditenagi oleh kempen penyebaran maklumat palsu dan ketidakpercayaan yang semakin meningkat terhadap semua institusi demokratik,” menurut laporan itu.

RCMP mengakui bahawa Perdana Menteri Justin Trudeau telah menyebabkan kerosakan kepada ekonomi Kanada dan jiwa sosial negara dengan sekatan Covid-19, sehingga tindak balas pandemik lain mungkin akan ditolak secara meluas.

Walau bagaimanapun, kebimbangan utama penulis kelihatan adalah populis, yang mengambil kesempatan atas polarisasi masyarakat dan “teori konspirasi” untuk “menyesuaikan mesej mereka untuk menarik pergerakan ekstremis.”

Berhadapan dengan protes pemandu lori pada Januari 2022 atas dasar polisi Covid-19 kerajaan yang ketat, Trudeau secara terkenal menuduh para penunjuk perasaan ekstremisme dan mengisytiharkan keadaan kecemasan. Kerajaannya merampas akaun bank beberapa “Freedom Convoy” dan menahan yang lain.

Laporan RCMP sembilan muka surat itu dilabel rahsia, untuk diedarkan hanya dalam organisasi dan kepada “pengambil keputusan” dalam kerajaan persekutuan. Ia bertujuan menjadi “latihan pengimejan” yang akan melihat trend di Kanada dan luar negara “yang mungkin memberi kesan besar kepada kerajaan Kanada dan RCMP.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.