Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kematian pertama disahkan dalam serangan Houthi terhadap perkapalan Laut Merah

(SeaPRwire) –   Serangan “berisiko” oleh kumpulan Yemen telah “mengorbankan nyawa pelaut antarabangsa,” kata Pusat Pemerintahan Pusat AS

Tiga orang terbunuh dan beberapa lagi cedera parah dalam serangan roket Houthi terhadap kapal di Teluk Aden pada hari Rabu, Pusat Pemerintahan Pusat AS telah mengatakan. Menurut Reuters, mereka adalah korban jiwa yang disahkan pertama dalam serangan kapal komersial oleh kumpulan bersenjata Yemen.

Houthis telah menargetkan kapal dagang yang diduga berkaitan dengan Israel di Laut Merah dan Teluk Aden dengan drone dan roket sejak pertengahan Oktober tahun lalu, mengatakan mereka bertindak untuk menyokong Palestina menengah operasi tentera Israel di Gaza.

Serangan roket ke sasaran di dalam Yemen oleh AS dan UK, yang bermula pada bulan Disember, sejauh ini gagal mengekang serangan militan. Rusia telah mengkritik Washington dan London atas serangan udara, menuduh mereka melanggar undang-undang antarabangsa dan “meningkatkan keadaan di rantau ini untuk tujuan destruktif mereka sendiri.”

Sebuah peluru berpandu anti-kapal balistik telah dilancarkan dari “kawasan yang dikawal oleh Houthi militan yang disokong Iran di Yemen” ke True Confidence, kapal tangki Barbados yang dibenderai, dimiliki oleh Liberia di Teluk Aden, kata Pusat Pemerintahan Pusat AS dalam kenyataan di X (dahulunya Twitter) pada hari Khamis. Reuters menggambarkan kapal itu dimiliki oleh Yunani.

“Krew multinasional melaporkan tiga kematian, sekurang-kurangnya empat kecederaan, di mana tiga dalam keadaan kritikal, dan kerosakan yang besar kepada kapal,” CENTCOM berkata. Krew meninggalkan kapal selepas serangan itu, ia menambah.

Menurut tentera Amerika Syarikat, ia adalah peluru berpandu kelima yang dilancarkan oleh pejuang Yemen ke kapal-kapal di luar pantai negara itu dalam tempoh dua hari. “Serangan berisiko ini oleh Houthis telah mengganggu perdagangan global dan mengorbankan nyawa pelaut antarabangsa,” ia menekankan.

Tentera laut India kemudian menerbitkan rakaman juru terbangnya menggunakan helikopter untuk menyelamatkan krew True Confidence dari rakit tiup. Video itu juga menampilkan kapal tangki yang rosak, dengan asap hitam tebal meningkat daripadanya.

Houthis mendakwa bertanggungjawab pada hari Rabu, mengatakan bahawa True Confidence telah “ditimpa” “selepas anak kapal mengabaikan mesej amaran tentera laut Yemen”. Jurucakap Brigedier Jeneral Yahya Saree menekankan bahawa “serangan itu tepat… menyebabkan kebakaran di atas kapal.”

Pengendali Yunani True Confidence mengatakan bahawa terdapat 20 anak kapal dan tiga pengawal bersenjata di atas kapal, termasuk 15 orang Filipina, empat orang Vietnam, dua orang Sri Lanka, satu warganegara India dan satu warganegara Nepal. Kapal itu kini terbakar dan berlayar, mereka menambah.

Kemudian pada hari Khamis, CENTCOM mengeluarkan kenyataan lagi, mengatakan pasukan AS telah melancarkan “serangan balasan” terhadap dua drone Houthi yang “membawa ancaman segera kepada kapal dagang dan kapal tentera laut AS.”

Duta Rusia Yevgeny Kudrov sebelumnya berkata serangan udara AS dan UK “mungkin tidak akan membuat Houthis mengubah pendirian mereka,” tetapi hanya akan meningkatkan sokongan awam kepada kumpulan itu. Beliau mendakwa bahawa kerana keadaan kemanusiaan di Yemen adalah “salah satu yang paling buruk di dunia,” kuasa-kuasa dunia sepatutnya meningkatkan bantuan kemanusiaan kepada negara itu, bukan mengebom infrastrukturnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.