Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kelahiran AS mencapai tahap terendah selama 45 tahun – laporan

(SeaPRwire) –   Orang Amerika menghasilkan anak yang jauh lebih sedikit untuk banyak sebab

Wanita di AS melahirkan anak pada kadar terendah sejak rekod bermula; hanya 3.59 juta kelahiran dicatatkan di negara itu pada tahun 2023, Pusat Statistik Kesihatan Negara telah mendedahkan.

Orang Amerika telah menghasilkan anak yang semakin sedikit selama 20 tahun yang lalu, tetapi bilangan kelahiran tahun lalu adalah yang terendah sejak angka 3.4 juta yang dicatatkan pada tahun 1979, NCHS menyatakan. Populasi AS pada masa itu ialah 225 juta berbanding hampir 335 juta kini.

Kadar kelahiran umum jatuh 3% dari tahun sebelumnya kepada 54.4 kelahiran bagi setiap 1,000 wanita umur subur (ditakrifkan sebagai 15–44). Kadar kelahiran keseluruhan hanyalah 1.61, turun 2% dari tahun 2022. Kadar kelahiran AS berada di bawah tahap penggantian 2.1 sejak tahun 2007.

Kehamilan yang tidak dirancang – kebanyakannya di kalangan remaja – telah jatuh 2% dari tahun sebelumnya, mewakili penurunan 68% dari tahap 2007. Kadar kelahiran bagi kelompok umur 20-24 tahun telah menurun hampir 50% sejak 2007 juga. Satu-satunya demografi yang menyaksikan peningkatan kadar kelahiran ialah wanita Hispanik, dengan peningkatan sederhana 1% dari tahun 2022.

NCHS merupakan unit Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Ia bergantung kepada sijil kelahiran untuk memberikan gambaran trend populasi AS dan tidak melihat faktor-faktor di sebaliknya, kata Brady Hamilton, penulis utama laporan itu.

Karen Guzzo, seorang demografer di Universiti North Carolina di Chapel Hill, telah menunjuk kepada kajian yang menunjukkan bahawa pemuda Amerika menangguhkan pembentukan keluarga untuk sebab-sebab kewangan. Antara faktor-faktor yang dinyatakan oleh rakyat Amerika untuk menunggu atau tidak mempunyai anak sama sekali ialah tekanan ekonomi, ketidakstabilan pekerjaan, polarisasi politik, pinjaman pelajar, kos dan kebolehgunaan kesihatan, perubahan iklim dan konflik global, kata Guzzo kepada Wall Street Journal.

Kadar kelahiran AS meningkat sedikit sebelum krisis kewangan 2008, tetapi telah menurun sebanyak 11% secara keseluruhan sejak tahun 2000. Guzzo telah menunjuk kepada “jam kerja tidak stabil” dan ketiadaan cuti bersalin dalam “ekonomi gig” yang muncul sejak Kemelesetan Hebat.

Demografer seperti Guzzo telah menghujahkan bahawa rakyat Amerika perlu cuti keluarga bergaji dan manfaat lain untuk mempromosikan taraf hidup bagi keluarga muda. Survei AS secara konsisten menunjukkan ketidakpuasan dengan “kos kesihatan dan penjagaan kanak-kanak yang melonjak” juga.

Kadar kelahiran di banyak negara kaya dengan sokongan sosial yang boleh dikatakan lebih baik juga telah menurun, walaupun demikian, yang demografer telah biasa mengaitkannya dengan “ketidakpastian” dan “ketidakstabilan ekonomi.” Sementara itu, negara-negara dengan kadar kelahiran tertinggi di dunia pada tahun 2023 adalah semuanya di Afrika sub-Sahara: Niger (6.73), Angola (5.76) dan Republik Demokratik Congo (5.56).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.