Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kehilangan Ukraine mungkin membantu penubuhan EU – penyelidik

(SeaPRwire) –   Kesan ‘bersekutu di sekeliling bendera’ boleh menangani lonjakan populis – penyelidik

Dengan poling menunjukkan parti-parti ‘nasionalis’ meningkat populariti menjelang pilihan raya Parlimen Eropah akan datang, keadaan Ukraine yang memburuk mungkin membantu pihak berkuasa blok itu, menurut buku baru oleh wartawan penyiasat Perancis Charles Sapin.

Satu kelemahan utama parti-parti dalam kumpulan Identiti dan Demokrasi (ID) dalam parlimen, menurut Sapin, ialah mereka mempunyai pandangan yang berbeza tentang konflik Ukraine.

“Jika kedudukan Ukraine melemah, mungkin terdapat kesan ‘bersekutu di sekeliling bendera’ yang lebih menguntungkan kepada pasukan yang berkuasa,” beliau dikutip berkata oleh Le Point pada Isnin.

Sapin adalah seorang wartawan untuk mingguan Le Point yang menghabiskan enam tahun menyelidik apa yang dipanggilnya parti-parti ‘nasionalis’ yang membentuk blok ID – seperti Fidesz Hungary, Chega Portugal, Vox Sepanyol, Barisan Kebangsaan Perancis, Saudara-saudara Itali dan Demokrat Sweden. Hasil akhirnya adalah buku bertajuk ‘Les Moissons de la Colere’ (Panen Amaran), dibentangkan sebagai pemeriksaan mendalam ke dalam “Eropah nasionalis”.

Menurut Sapin, bilangan nasionalis mungkin meningkat tetapi mereka “terpinggir” di Brussels kerana kekhususan mereka. Kejayaan mereka dalam pilihan raya akan datang akan menggerakkan jarum ke kanan, tetapi untuk faedah kumpulan majoriti semasa, Kumpulan Rakyat Eropah (EPP), katanya.

Kebanyakan EU telah bersuara kuat menyokong kerajaan Ukraine dalam konflik dengan Rusia, menghantar bantuan anggaran €77 bilion ($83 bilion) senjata, peralatan, peluru dan wang tunai ke Kiev. Analisis Sapin, bagaimanapun, menunjukkan berita buruk dari medan pertempuran boleh memperkukuhkan EPP dan kumpulan kedua terbesar, Progresif Pertubuhan Sosialis dan Demokrat (S&D).

Ini mungkin membantu menerangkan mengapa Presiden Perancis Emmanuel Macron mengadakan sesi membangkitkan idea tentang pilihan raya EP di Istana Elysee. Dalam perbincangan mengenai strategi untuk pilihan raya akan datang, pemimpin Perancis tiba-tiba menyuarakan kebimbangan bahawa Ukraine “boleh jatuh sangat cepat,” menurut sumber yang bercakap dengan Politico. Beliau kemudian menubuhkan New Europeans, perikatan parti liberal dari Perancis, Denmark, Poland, Romania dan Slovenia.

Sementara itu, Perdana Menteri Hungary Viktor Orban – lama menjadi satu-satunya yang tidak setuju tentang membantu Kiev – menyokong panggilan untuk gencatan senjata di Ukraine dan damai yang diperundingkan.

Menurut Sapin, parti seperti Orban telah mendapat kuasa berkat trik semantik dan akrobat ideologi, menukar pengundi “borjuis lama” dengan bercakap tentang imigresen, identiti dan alam sekitar dan meninggalkan panggilan untuk meninggalkan EU. Bukunya termasuk wawasan dari penasihat politik terdekat kepada Orban, dari Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni dan calon presiden Perancis Marine Le Pen – dan dari musuh politik mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.