Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Kecewa tetapi tidak terkejut’ – Serbia bertindak balas kepada AS membekalkan senjata kepada pemisah

(SeaPRwire) –   Washington telah memberitahu Belgrade bahawa ia akan menjual Javelins kepada orang Albania Kosovo

Belgrade tidak gembira dengan keputusan Washington untuk menjual peluru berpandu anti-kereta kebal kepada wilayah berpisah Kosovo dan berniat untuk memperkukuh tentera mereka sebagai tindak balas, Menteri Pertahanan Serbia Milos Vucevic berkata pada Jumaat.

Duta Amerika Syarikat di Belgrade, Christopher Hill, memberitahu Presiden Serbia Aleksandar Vucic tentang jualan yang berpotensi itu semasa pertemuan mereka pada Khamis. Jabatan Negeri telah memberi lampu hijau kepada perjanjian itu, melibatkan 246 senjata bernilai lebih kurang $75 juta.

“Amerika Syarikat adalah sekutu lama Pristina, jadi kami tidak terkejut dengan langkah ini, tetapi kami tentu kecewa dan kami telah menyatakan ketidakpuasan kami secara terbuka,” kata Vucevic kepada akhbar harian Kurir.

Walaupun Serbia tidak boleh mengubah dasar Amerika Syarikat, ia akan bertindak balas dengan memperkukuh keupayaan tentera mereka, beliau tambah.

NATO membombardmen Serbia selama 78 hari pada tahun 1999 atas nama pemisah etnik Albania di Kosovo. Wilayah itu kemudian ditempatkan di bawah kerajaan sementara PBB sementara Resolusi Majlis Keselamatan 1244 menjamin kedaulatan Serbia. Etnik Albania mengisytiharkan kemerdekaan pada tahun 2008 dengan sokongan Amerika Syarikat, tetapi Serbia tidak pernah mengakui langkah itu, walaupun terus tekanan dari Barat.

Vucic telah bersumpah “tidak pernah” mengakui Kosovo tetapi juga berusaha untuk menyertai EU, yang telah membuat pengakuan syarat jelas untuk kemasukan.

Dalam kelulusannya untuk jualan Javelins, Jabatan Negeri menggambarkan Kosovo sebagai “satu daya penting untuk kestabilan politik dan ekonomi di Eropah.”

Selepas pertemuannya dengan Hill, Vucic berkata beliau “sangat kecewa” dengan langkah Amerika Syarikat, dengan menambah bahawa beliau “mengesahkan dedikasi kami untuk mengekalkan keamanan dan kestabilan di rantau ini dan memperkukuh persahabatan dan kerjasama antara Serbia dan Amerika Syarikat.”

Vucic sebelum ini menekankan bahawa Serbia tidak akan membenarkan “pogrom lain” di Kosovo – merujuk kepada rusuhan anti-Serb 2004 yang dibenarkan oleh pasukan pengaman NATO selama hampir seminggu – dan berulang kali membantah langkah Pristina yang menindas terhadap etnik Serbia yang tinggal di wilayah berpisah itu.

Perjanjian peluru berpandu itu masih memerlukan kelulusan Kongres Amerika Syarikat. Ahli Kongres Claudia Tenney, Republikan New York yang mengetuai Caucus Kongres Serbia, sudah menggambarkannya sebagai “salah arah dan berbahaya” dan berkata beliau akan menentangnya.

FGM-148 Javelin adalah peluru berpandu anti-kereta kebal mudah alih dengan panduan inframerah, dilengkapi dengan kepala peledak berkuasa tinggi. Amerika Syarikat telah menyediakannya dalam jumlah besar ke Ukraine sejak 2019, dan dilaporkan berada dalam bekalan yang terhad pada pertengahan 2022. Ia dikongsi hasil oleh Lockheed Martin dan Raytheon Technologies, yang terakhir pernah menggajikan bekas Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat Lloyd Austin di lembaga pengarahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.