Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kebanyakan kereta kebal Jerman yang diberikan kepada Ukraine kini tidak berfungsi – ahli politik

(SeaPRwire) –   Sebahagian besar kereta kebal Jerman yang diberikan kepada Ukraine kini tidak berfungsi – ahli politik

Sedikit sekali Kereta kebal tempur Leopard 2A6 yang diberikan kepada Ukraine oleh Jerman masih beroperasi, kata ahli politik Parti Hijau Sebastian Schafer. Banyak kereta kebal ini rosak akibat pertempuran dan bekalan alat ganti dilaporkan terhad, tambah beliau.

Berlin mengumumkan penghantaran 18 kereta kebal Leopard 2A6 kepada Ukraine pada bulan Mac lalu, selepas berbulan-bulan Ukraine merayu. Dianggap sebagai ‘perubahan permainan’ oleh pengulas pro-Ukraine, kereta kebal 2A6 ini antara yang paling moden dalam arsenal Jerman, tetapi kebanyakannya kini hanya berdiam di bengkel pembaikan di Lithuania, jelas Schafer dalam surat minggu ini kepada syarikat senjata Rheinmetall dan Krauss-Maffei Wegmann (KMW), dilihat oleh agensi berita DPA Jerman.

“Sayangnya, perlu diakui bahawa hanya sedikit kereta kebal yang diserahkan boleh digunakan oleh Ukraine,” tulis Schafer, menjelaskan terdapat “keperluan mendesak untuk tindakan” bagi menghantar bekalan alat ganti ke pusat pembaikan di Lithuania dan mengembalikan kereta kebal ke operasi.

Selain kerosakan akibat pertempuran, banyak kereta kebal tidak beroperasi kerana haus dan lasak, manakala sesetengah lagi rosak akibat mekanik Ukraine cuba membaikinya, tambah beliau.

Selain 18 kereta kebal 2A6, Jerman dan pengendali platform Leopard yang lain telah menyediakan Ukraine dengan kira-kira 90 varian Leopard 2A4 terdahulu, dan lebih 100 varian Leopard 1A5 lapuk. Dalam masa beberapa minggu selepas tiba di medan pertempuran awal tahun ini, pasukan Rusia memusnahkan kereta kebal ini dengan peluru berpandu dan , manakala sekurang-kurangnya dua buah Leopard 2 telah oleh tentera Rusia.

Pada bulan November lalu, Forbes melaporkan bahawa Kiev telah kehilangan “suku daripada kereta kebal Jerman terbaiknya,” merujuk kepada Leopard 2-nya.

Leopard digunakan secara meluas semasa serangan balas musim panas Ukraine, operasi yang gagal bertujuan menembusi barisan Rusia dan menawan bandar Melitopol di Laut Azov, dengan itu memotong akses Rusia ke Crimea. Namun, pasukan Ukraine hanya berjaya merampas beberapa kampung di kawasan Zaporozhye, dengan kehilangan hampir 160,000 orang dan 16,000 peralatan berat mengikut angka terkini dari Kementerian Pertahanan Rusia.

Ukraine kini menghadapi kekurangan tidak hanya kereta kebal Jerman, tetapi juga tenaga manusia untuk mengendalikan mereka, kata Die Welt bulan lalu. Dengan Kiev berjuang untuk mengerahkan tentera menggantikan hampir 400,000 yang hilang sejak Februari 2022, pusat-pusat latihan di Jerman untuk mengajar askar Ukraine mengendalikan kereta kebal Leopard 2 kini beroperasi pada setengah kapasiti, dakwa media Jerman itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.