Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kebakaran di kilang pembuat senjata Jerman Diehl (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Diehl memproduksi sistem pertahanan udara IRIS-T yang telah dibekalkan Berlin ke Kiev

Kebakaran telah menyelubungi loji di Berlin milik pembuat senjata Jerman Diehl, Jabatan Bomba tempatan telah melaporkan. Syarikat itu, antara lain, menghasilkan sistem pertahanan udara IRIS-T, beberapa unit yang telah dibekalkan kerajaan Jerman ke Ukraine sejak akhir 2022.

Dalam satu pos pada X (dahulunya Twitter) pada Jumaat, Jabatan Bomba Berlin melaporkan bahawa “bangunan kilang sedang terbakar di mana bahan kimia juga disimpan,” dengan 190 kakitangan dikerahkan di tapak kejadian.

“Ujian kualiti udara sedang dilakukan secara berterusan” di kawasan itu, mesej itu menambah.

Berliner Zeitung melaporkan bahawa kemudahan perindustrian itu mempunyai stok asid sulfurik dan sianida tembaga, antara bahan lain.

Menurut akhbar itu, dengan mengutip pegawai-pegawai kecemasan, tahap pencemaran yang tinggi sehingga kini hanya dikesan di kawasan berhampiran bangunan yang terbakar.

Dalam satu pos berikutnya di X, jabatan bomba menasihatkan penduduk tempatan yang rumah mereka terletak di laluan asap kebakaran untuk menutup tingkap dan pintu serta mematikan penyaman udara.

Berliner Zeitung juga membuat kenyataan daripada jurucakap jabatan bomba menyatakan kebakaran telah meliputi kawasan sekitar 2,000 meter persegi. Disebabkan bahan kimia berbahaya di dalam loji, pemadam kebakaran tidak dapat memasuki premis dan memadamkan api dari luar.

Disebutkan telah berlaku beberapa letupan di dalam kemudahan sejak bermulanya kebakaran, yang telah berterusan lebih daripada lima jam. Wakil jabatan bomba memberitahu media bahawa perkhidmatan kecemasan sehingga kini belum dapat mengawal keadaan, dengan operasi dijangka berterusan sehingga waktu malam nanti.

Pihak berkuasa sehingga kini tidak memberikan butiran mengenai punca kebakaran.

Laman web Diehl menyatakan bahawa syarikat itu menguji prototaip pertama sistem pertahanan udara IRIS-T pada tahun 1996, dengan tentera Jerman dan tentera beberapa negara lain kemudian mengambilnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.