Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kapal pengangkut pesawat British terlepas latihan NATO disebabkan “isu” aci kardan

(SeaPRwire) –   Kapal terbang HMS Queen Elizabeth akan melepasi latihan NATO kerana ‘masalah’ pada paksi engkol

Tentera Laut Diraja British kapal pengangkut pesawat HMS Queen Elizabeth dijadualkan melepasi latihan utama NATO yang sepatutnya dipimpin, selepas mengalami “masalah” yang tidak dijangka pada salah satu paksinya engkol sebelum berlepas seperti yang dirancang. Pengumuman itu dibuat oleh Tentera Laut Diraja pada Ahad, dengan kapal saudaranya, HMS Prince of Wales, akan mengambil tempatnya dalam latihan NATO.

“Masalah” itu ditemui semasa pemeriksaan pra-berlepas terakhir, dengan kapal, kapal tentera terbesar Britain, kemudiannya dinilai tidak layak mengambil bahagian dalam latihan tersebut.

“Pemeriksaan rutin pra-berlayar semalam mengenal pasti masalah dengan sambungan paksi engkol bahagian kanan HMS Queen Elizabeth. Oleh itu, kapal tidak akan berlayar pada Ahad,” kata Panglima Armada Laksamana Andrew Burns dalam kenyataan.

“HMS Prince of Wales akan mengambil tempatnya dalam tugas NATO dan akan berlepas untuk Latihan Steadfast Defender secepat mungkin,” tambah beliau.

Seorang jurucakap Kementerian Pertahanan menjelaskan lebih lanjut mengenai masalah itu, dengan menekankan bahawa masalah HMS Queen Elizabeth “berasingan dan tidak berkaitan” dengan masalah teknikal awal pada kapal saudaranya. HMS Prince of Wales, dilancarkan pada akhir 2019, telah menghabiskan berbulan-bulan dalam pembaikan atas pelbagai masalah, termasuk sekurang-kurangnya dua tingkat. Yang kedua ternyata cukup besar, menyebabkan kapal itu tidak beroperasi selama kira-kira enam bulan. HMS Queen Elizabeth juga mengalami pelbagai masalah teknikal semasa perkhidmatannya, termasuk dengan engkolnya.

“Masalah yang dikenal pasti adalah dengan sambungan paksi kapal. Paksi engkol kapal terlalu besar untuk dibuat daripada satu bahan logam tunggal, jadi setiap paksi dibuat daripada tiga bahagian, yang dihubungkan menggunakan sambungan paksi, yang mengikat bahagian paksi bersama-sama,” jelas jurucakap itu.

HMS Prince of Wales dilaporkan dijangka bersedia untuk berlepas dalam tempoh kira-kira seminggu, akhirnya menyertai latihan Steadfast Defender. Latihan gabungan besar-besaran NATO bermula pada akhir Januari dan dijadualkan berlangsung sehingga 31 Mei 2024, menjadi permainan perang terbesar yang pernah diadakan oleh blok NATO yang diketuai Amerika Syarikat sejak zaman Perang Dingin.

Kesukaran HMS Queen Elizabeth menjadi kegagalan memalukan kedua untuk Tentera Laut Diraja dalam tempoh dua minggu sahaja. Pada 18 Januari, dua kapal penyapu ranjau British bertabrakan ketika berlabuh di Bahrain. Salah satunya mengalami kerosakan yang ketara dalam tabrakan itu, dengan lubang besar tercucuk dalam lambungnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.