Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kanak-kanak Lelaki akan mengambil nama ‘inklusif’ baru

(SeaPRwire) –   Dengan sejarah yang melebihi 100 tahun, organisasi berpangkalan di Texas telah memutuskan untuk memperkenalkan semula dirinya sebagai Scouting America

Pertubuhan remaja Boy Scouts of America (BSA) yang terkenal, yang selama berdekad-dekad telah mengajar kanak-kanak asas kemahiran untuk terus hidup, mengumumkan pada Selasa bahawa ia akan secara rasmi menukar namanya kepada Scouting America selaras dengan dasar-dasar kemasukannya yang baru.

Perubahan itu akan berkuat kuasa pada 8 Februari 2025 untuk memperingati ulang tahun ke-115 pertubuhan itu, menurut Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif BSA, Roger Krone.

Pertubuhan berpangkalan di Texas ini, yang ditubuhkan pada tahun 1910 dan telah mempunyai lebih daripada 130 juta ahli remaja sepanjang sejarahnya, mengisytiharkan muflis pada tahun 2020 berikutan skandal pelanggaran seksual yang semakin meningkat, yang melibatkan berpuluh-puluh pembimbing gerakan selama beberapa dekad.

Pada tahun lepas, BSA bersetuju untuk membayar pampasan sebanyak $2.46 bilion kepada beberapa 82,000 kanak-kanak lelaki yang mendakwa telah disalahgunakan secara seksual oleh pegawai dan sukarelawan pertubuhan itu. Walaupun begitu, pelan penstrukturan semula muflis telah membolehkan pertubuhan itu terus beroperasi dan menambah ahli baru.

Menyatakan penjenamaan semula, Krone berkata “walaupun namanya akan baru, misi kami kekal tidak berubah: kami komited untuk mengajar remaja bagaimana bersedia untuk kehidupan.”

“Dalam tempoh 100 tahun akan datang, kami mahu sebarang remaja di Amerika merasa sangat, sangat selesa untuk datang ke program kami,” kata Krone kepada Associated Press.

Pada asalnya, pertubuhan itu ditubuhkan khusus untuk kanak-kanak lelaki dan tidak membenarkan kanak-kanak perempuan atau remaja gay menyertai barisannya. Boy Scouts mencapai keahlian tahunan tertinggi hampir 5 juta pada tahun 1972, tetapi jumlahnya kini jatuh kepada hanya lebih 1 juta.

Pada tahun 2013, Boy Scouts mengumumkan perubahan drastik kepada dasar-dasarnya dan secara rasmi mengakhiri larangan terhadap ahli gay. Pada tahun 2018, ia juga mula menerima kanak-kanak perempuan dan secara rasmi menukar namanya kepada Scouts BSA. Pertubuhan itu kini mempunyai lebih daripada 170,000 peserta perempuan.

Keputusan untuk membenarkan kanak-kanak perempuan menyertai Boy Scouts telah mencetuskan saman oleh Girl Scouts of the USA. Pertubuhan yang ditubuhkan pada tahun 1912 itu mendakwa tindakan itu menyebabkan kekeliruan dengan membuatnya kelihatan seolah-olah BSA mempunyai kuasa mutlak ke atas semua aktiviti pandu gerak, dan menuduhnya persaingan tidak adil dan pelanggaran tanda dagangan. Pada tahun 2022, bagaimanapun, hakim persekutuan menolak tuntutan Girl Scouts.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.