Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kanada menangguhkan eutanasia untuk mereka yang sakit mental

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa mengatakan kekurangan doktor yang bersedia menilai pesakit bermakna eutanasia tidak akan tersedia untuk mereka yang sakit jiwa lagi

Kanada telah membekukan rancangan untuk memperluaskan program bantuan bunuh dirinya untuk termasuk orang yang menderita gangguan mental, Menteri Kesihatan Mark Holland dan Menteri Kehakiman Arif Virani telah mengumumkan.

Antara sebab-sebab penangguhan itu, mereka menerangkan kekurangan pakar perubatan, terutamanya pakar psikiatri, yang bersedia menilai pesakit sebelum suntikan maut.

Kanada mengharamkan eutanasia selepas Mahkamah Agung memutuskan pada tahun 2015 bahawa memerlukan orang untuk menanggung penderitaan yang tidak tertanggung adalah setara dengan melanggar hak asasi mereka.

Pada tahun 2021, Mahkamah Tinggi Quebec menuntut kerajaan memperluaskan kriteria kepada mereka yang menderita keadaan “grievous dan irremediable” seperti depresi dan masalah kesihatan mental yang lain.

Undang-undang terpisah bagi orang dengan gangguan mental asalnya ditangguhkan selama dua tahun.

Berucap kepada wartawan pada Isnin berikutan sesi jawatankuasa khas parlimen yang mengkaji isu itu, Holland menjelaskan: “jelas dari perbualan kami bahawa sistem belum bersedia, dan kami memerlukan lebih masa.”

Pada Khamis, Kementerian Kesihatan Kanada mengeluarkan kenyataan, menjelaskan bahawa perluasan yang asalnya dijadualkan pada 17 Mac tahun ini telah ditangguhkan sehingga 2027. Diharapkan menjelang tarikh itu, pembekal perkhidmatan kesihatan serantau akan lebih bersedia untuk melaksanakan eutanasia kepada mereka yang sakit jiwa, dengan garis panduan jelas dibangunkan di antara masa itu, dokumen itu ditambah.

Kanada sudah antara negara dengan undang-undang paling liberal mengenai eutanasia dan bantuan bunuh diri, dengan prosedur tersedia untuk mereka yang sakit terminal dan kronik.

Walau bagaimanapun, rancangan untuk memperluaskan amalan itu kepada mereka yang sakit jiwa telah membuktikan kontroversi, dengan ahli-ahli pembangkang Parti Konservatif menuduh kerajaan Perdana Menteri Justin Trudeau mempromosikan “budaya maut.”

Beberapa pengkritik di sebelah kiri juga mendakwa pihak berkuasa sepatutnya lebih memberi tumpuan untuk memperbaiki rawatan psikiatri, yang dikatakan kronik tidak mencukupi dana.

Beberapa pakar psikiatri, bagi pihak mereka, telah menyuarakan kebimbangan bahawa pesakit mungkin akan meninggalkan skema rawatan yang tidak memberikan bantuan segera, dan memilih jalan mudah keluar.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Kanada pada Oktober lalu, terdapat peningkatan 31.2% dalam bilangan kes yang melibatkan apa yang disebut di negara itu sebagai bantuan perubatan dalam mati (MAID) pada 2022 berbanding 2021.

Pada 2022, sejumlah 13,241 orang memilih untuk mengakhiri nyawa mereka dengan cara ini, dengan 463 daripada mereka “individu yang maut secara semula jadi tidak dapat diramalkan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.