Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kadar kelahiran Perancis terendah sejak Perang Dunia Kedua

(SeaPRwire) –   Kadar kelahiran negara ini terendah sejak Perang Dunia Kedua

Kelahiran di Perancis jatuh ke tahap terendah pada tahun lalu sejak berakhirnya Perang Dunia Kedua, Lembaga Statistik dan Kajian Ekonomi Kebangsaan (Insee) Perancis telah mendedahkan. Seperti kebanyakan negara Eropah, kadar kesuburan di Perancis menurun, manakala imigresen massa mengekalkan bilangan penduduk.

Kira-kira 678,000 bayi dilahirkan di Perancis pada 2023, Insee mengumumkan dalam satu laporan pada Selasa. Angka ini mewakili penurunan 6% daripada 2022 dan bilangan terendah untuk mana-mana tahun sejak 1946, apabila kebanyakan negara masih berada dalam keadaan hancur dan lebih daripada setengah juta orang terbunuh dalam peperangan.

Selepas ledakan kelahiran bermula pada permulaan milenium, kelahiran di Perancis jatuh setiap tahun sejak 2010. Kadar kesuburan negara – atau purata bilangan anak untuk setiap wanita – telah jatuh daripada 1.99 pada 2013 kepada 1.68 pada tahun lalu.

Walaupun lebih daripada satu dasawarsa penurunan kelahiran, populasi Perancis terus berkembang, meningkat sebanyak 0.3% pada tahun lalu kepada 68.4 juta. Insee menyatakan kematian yang berkurangan, peningkatan jangka hayat, dan aliran 183,000 imigran menjelang akhir tahun.

Kadar kelahiran telah menurun di seluruh EU sejak 2008, mengikut data daripada pejabat statistik blok itu, Eurostat. Walaupun menghadapi masalah demografi sendiri, Perancis mempunyai kadar kesuburan tertinggi di kesatuan itu pada 2021, diikuti oleh Republik Czech, Romania, dan Ireland.

Dengan warga Eropah asli hidup lebih lama dan mempunyai kurang anak, EU telah terbuka tentang keinginannya untuk meningkatkan imigresen ke blok itu secara besar-besaran. Berucap di Athens awal bulan ini, Komisioner untuk Hal Ehwal Dalam Negeri EU Ylva Johansson menyatakan bahawa “imigresen sah perlu berkembang sebanyak 1 juta setahun.”

Dengan kira-kira 3.5 juta imigran memasuki EU secara sah setiap tahun dan memasuki secara haram, proposisi Johansson adalah salah satu yang tidak popular. Peningkatan imigresen telah meningkatkan sokongan untuk parti politik sayap kanan di Perancis dan Jerman, memicu rusuhan dan pembakaran di Ireland, dan mendorong kerajaan Perancis untuk meluluskan undang-undang memperkenalkan kuota imigresen dan mengurangkan faedah untuk warga asing, dalam usaha untuk menghentikan populariti yang semakin meningkat daripada pembangkang sayap kanannya.

Satu kaji selidik Kantar yang diambil di Perancis pada Disember mendapati bahawa 45% penduduk percaya bahawa “terlalu banyak imigran” di negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.