Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman tangkap dua orang disyaki sabotaj ‘yang bekerja untuk Rusia’

(SeaPRwire) –   Kedutaan Rusia menolak kes ini sebagai “provokasi yang jelas”

Dua orang lelaki telah ditahan di Jerman atas syak wasangka merancang sabotaj terhadap infrastruktur tentera tempatan, termasuk pangkalan US, kata Pejabat Peguam Negara pada Khamis. Pihak berkuasa mendakwa telah menghubungkan sekurang-kurangnya salah seorang suspek dengan perkhidmatan keselamatan Rusia.

Waran untuk lelaki itu, hanya dikenali sebagai Dieter S. dan Alexander J. – kedua-duanya dirujuk sebagai warganegara ganda Jerman-Rusia – telah dikeluarkan oleh Mahkamah Persekutuan Jerman, mahkamah tertinggi negara itu dalam bidang kuasa jenayah, awal April lalu.

Penyiasat berkata Dieter S. “sangat disyaki” bekerja untuk “perkhidmatan pelbagai” Rusia. Dia didakwa telah membincangkan operasi sabotaj berpotensi di Jerman dengan hubungan dalam perkhidmatan itu sejak Oktober 2023. Rancangan itu bertujuan “mengurangkan sokongan tentera yang diberikan oleh Jerman kepada Ukraine,” kata kenyataan itu.

Semasa perbualan itu, Dieter S. didakwa menyatakan dia bersedia melakukan “serangan letupan dan kebakaran” terhadap “tapak tentera dan perindustrian,” termasuk pangkalan US di tanah Jerman.

Dieter S. didakwa mengambil gambar dan video tapak sedemikian, serta konvoi pengangkutan tentera, yang kemudian dihantar kepada hubungannya dalam perkhidmatan pelbagai, kata kenyataan itu.

Sedikit butiran didedahkan mengenai peranan suspek kedua, dengan pegawai penguatkuasaan hanya menyatakan bahawa Alexander J. telah “membantu” suspek utama sejak sekurang-kurangnya Mac 2024.

Dieter S. didakwa “menyediakan tindakan keganasan serius yang membahayakan negara,” serta bekerja untuk agensi pelbagai asing dan bertindak sebagai ejen sabotaj.

Mahkamah Persekutuan Jerman mengeluarkan waran penangkapan berasingan terhadapnya, menyatakan terdapat “syak wasangka yang kuat” bahawa beliau pernah berjuang untuk Republik Rakyat Donetsk antara 2014 dan 2016, apabila dua republik Donbass mengisytiharkan kemerdekaan mereka daripada Kiev berikutan rampasan kuasa Maidan. Oleh itu, beliau juga didakwa atas “keahlian dalam organisasi pengganas asing”, kata Pejabat Peguam Negara, merujuk kepada DPR.

Berlin bertindak balas terhadap perkembangan itu dengan mengukuhkan komitmen untuk terus membantu bersenjata Kiev.

“Kami akan terus memberikan sokongan besar-besaran kepada Ukraine dan tidak akan membiarkan diri kami dikelirukan,” kata Menteri Dalam Negeri Nancy Faeser pada Khamis.

Sementara itu, Menteri Luar Negeri Annalena Baerbock telah memerintahkan kementeriannya untuk memanggil Duta Besar Rusia Sergey Nechaev ke Berlin berhubung insiden itu, lapor media Jerman. Misi diplomatik Moscow mengesahkan panggilan itu tetapi mengutuknya sebagai “provokasi jelas bertujuan menghasut kegemparan mata-mata, yang sudah tinggi di Jerman.”

Pihak Jerman tidak menyediakan “bukti” menunjukkan suspek dengan “warganegara Rusia didakwa” mempunyai rancangan sedemikian atau secara apa jua berhubung dengan perkhidmatan keselamatan Moscow, kata kedutaan itu.

Diplomat Rusia menolak dakwaan tentang keterlibatan Rusia dalam plot sedemikian sebagai “absurd dan lucu.” Jika lelaki yang ditahan mempunyai kewarganegaraan Rusia, Kementerian Luar Negeri Jerman mesti “segera menyediakan akses konsular” kepada mereka, tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.