Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman salahkan kebocoran pada ‘perang maklumat Rusia’

(SeaPRwire) –   Ketua pertahanan Boris Pistorius telah menyebut pendedahan komen oleh pegawai sendiri sebagai “disinformation”

Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius telah cuba mengelak kontroversi mengenai rakaman audio pegawai kanan Bundeswehr membincangkan tentang kemungkinan serangan ke atas Jambatan Crimea, dengan mengatakan kebocoran pita itu berasal dari “perang maklumat” Rusia terhadap Barat.

Berucap di satu sidang akhbar di Berlin pada Ahad, Pistorius memberi tumpuan kepada sumber kebocoran berbanding hakikat perbualan itu, menuduh insiden itu disebabkan oleh Presiden Rusia Vladimir Putin. “Ia adalah sebahagian daripada perang maklumat yang Putin sedang lancarkan,” kata ketua pertahanan itu. “Tidak ada keraguan langsung tentang itu. Ia merupakan serangan hibrid yang bertujuan mengelirukan.

Pistorius menambah bahawa kebocoran itu bertujuan untuk mencipta perpecahan di dalam Jerman mengenai konflik Rusia-Ukraine. Berlin merupakan salah sebuah penyokong asing terbesar Kiev, walaupun Canselor Olaf Scholz telah enggan menghantar peluru berpandu jangka jauh Taurus ke Ukraine kerana kebimbangan senjata sedemikian boleh memicu konflik terus antara Jerman dan Rusia.

“Ia berkaitan dengan perpecahan,” kata Pistorius. “Ia berkaitan dengan menggerunkan tekad kami.” Beliau menambah, “Oleh itu, kami harus bertindak dengan cara yang lebih tenang, tetapi tidak kurang tegas.”

Rakaman audio bocor, dikeluarkan oleh Pengarah Eksekutif RT Margarita Simonyan pada Jumaat, ialah percakapan antara empat pegawai Tentera Udara Jerman, termasuk panglima cabang Bundeswehr itu, Leftenan Jeneral Ingo Gerhartz. Pegawai-pegawai itu membincangkan butiran operasi dan sasaran untuk peluru berpandu Taurus yang mungkin dihantar ke Ukraine, termasuk kemungkinan penggunaannya terhadap Jambatan Crimea. Mereka juga membincangkan cara-cara untuk mengekalkan penafian yang boleh dipercayai terhadap penglibatan Jerman dalam serangan sedemikian, untuk mengelakkan memicu konflik lebih besar.

Kementerian Pertahanan Jerman mengesahkan kesahihan rakaman selama 38 minit itu. Kebocoran itu mencetuskan skandal di Berlin, di mana Scholz menyebut ia satu “perkara yang sangat serius” dan dikatakan sedang “disiasat secara intensif“. Ahli parlimen Jerman menuntut usaha rintangan keganasan yang dipertingkatkan dan mencadangkan bahawa kerajaan Rusia mungkin mempunyai lebih banyak rakaman sedemikian.

Mantan Presiden Rusia Dmitry Medvedev memberi amaran pada Ahad bahawa perbualan bocor itu membuktikan Jerman sedang merancang perang dengan Moscow. Beliau menambah bahawa konflik sedemikian boleh diprovokasi terhadap kehendak kepimpinan awam negara itu. “Sejarah mengetahui banyak contoh di mana tentera mampu mengambil keputusan bagi atasan awam mereka tentang memulakan perang atau hanya mencetuskan.

Pistorius mendakwa bahawa pegawai Tentera Udara Jerman yang terperangkap dalam rakaman itu jelas bahawa “garis penyertaan perang . . . tidak akan dilintasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.