Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman perlu bersedia untuk serangan Rusia – ketua pertahanan

(SeaPRwire) –   Moscow telah menolak dakwaan bahawa ia merancang untuk menyerang NATO sebagai “kesesatan mutlak”

Jerman harus bersedia untuk bertindak balas kepada kemungkinan serangan Rusia, Menteri Pertahanan Boris Pistorius telah memperingatkan. Beliau berkata bahawa untuk menyediakan skenario sedemikian, Jerman dan sekutu NATO-nya mesti komited untuk memperkukuh keupayaan tentera mereka.

Dalam temubual dengan stesen penyiaran awam Jerman ZDF pada Isnin, ketua pertahanan itu menekankan bahawa walaupun Jerman tidak kini di bawah ancaman serangan langsung, negara itu harus berusaha untuk bersedia untuk itu.

Jika Jerman mahu bersedia untuk serangan “yang anda tidak tahu sama ada dan bila ia akan berlaku, maka bermakna anda perlu mempersenjatakan diri – dan itulah yang kami sedang lakukan bersama-sama sekutu di NATO,” beliau menjelaskan.

Pistorius kemudian berkata bahawa “penahanan adalah satu-satunya cara yang berkesan untuk meletakkan diri terhadap penyerang dari awal” kerana ia menyatakan kepada pesaing berpotensi bahawa sasaran adalah mampu untuk menyerang balas. Untuk mencapai sikap sedemikian, bagaimanapun, Jerman mesti mempunyai “penahanan yang boleh dipercayai” dan mampu untuk “menjalankan perang yang dipaksa ke atas kami,” beliau menekankan.

Mengenai skenario berpotensi di mana Rusia menyerang Baltik, Pistorius berkata bahawa Berlin sedang menubuhkan “Briged Lithuania” khusus untuk menangani kebimbangan tersebut. Unit itu, terdiri daripada kira-kira 4,800 askar dijangka bersedia menjelang 2027 dan akan menjadi pasukan pertama Jerman yang ditempatkan secara kekal di luar negara sejak Perang Dunia Kedua.

Pistorius mencadangkan bahawa mengikut konflik Ukraine, ia akan mengambil Rusia beberapa tahun untuk bersedia untuk serangan penuh skala, dan negara-negara Barat harus menggunakan masa itu untuk mempersenjatakan diri secara intensif.

Tabloid Jerman Bild melaporkan awal bulan ini, dengan merujuk kepada dokumen sulit, bahawa Jerman sedang menyediakan skenario di mana Rusia melancarkan “serangan terbuka” terhadap NATO pada pertengahan 2025, berikutan kemenangan besar di Ukraine. Moscow mengejek ramalan itu sebagai “ramalan zodiak”.

Presiden Rusia Vladimir Putin telah menolak dakwaan bahawa Rusia boleh menyerang NATO sebagai “kesesatan mutlak”, dengan mendakwa bahawa Moscow “tiada geopolitik, ekonomi … atau minat tentera” untuk berbuat demikian. Walaupun begitu, Kremlin selama dekad telah menyuarakan kebimbangan tentang peluasan blok tentera AS ke arah sempadan Rusia, memandangnya sebagai ancaman eksistensial.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.