Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman mungkin mengikut contoh Brexit – ketua pembangkang

(SeaPRwire) –   Ketua Alternative for Germany (AfD) Alice Weidel telah berkata bahawa beliau akan “biarkan rakyat memutuskan” sama ada untuk kekal dalam EU

Britain “benar-benar betul” untuk meninggalkan Kesatuan Eropah dan Jerman mungkin akan mengikut teladan, Ketua Alternative for Germany (AfD) Alice Weidel telah berkata. Faksi kanan Weidel telah menjadi parti kedua terbesar di negara ini, walaupun protes sayap kiri dan desas-desus larangan yang akan datang.

Dalam temu bual dengan Financial Times yang diterbitkan pada Isnin, Weidel berkata bahawa kerajaan yang diketuai AfD akan berusaha untuk memperbaiki EU untuk merebut semula kedaulatan negara daripada “eksekutif yang tidak dipilih” iaitu Suruhanjaya Eropah. Sekiranya ini gagal, beliau berkata beliau akan “biarkan rakyat memutuskan” sama ada negara itu akan kekal dalam kesatuan, “sama seperti yang dilakukan Britain.”

Referendum Brexit UK 2016 adalah “model untuk Jerman, bahawa satu boleh membuat keputusan berdaulat seperti itu,” beliau menambah.

AfD telah lama memanggil untuk “pembubaran EU secara teratur,” tetapi mengeluarkan bahasa ini daripada dokumen dasar terbaru, yang diterbitkan musim panas lalu. Kertas baru itu menggambarkan EU sebagai “projek yang gagal,” dan memanggil agar blok itu diperbaharui sebagai “persekutuan negara-negara Eropah,” dengan semua undang-undang EU yang mengatasi undang-undang negara untuk dimansuhkan.

AfD menentang kuota pemindahan pelarian EU, dasar-dasarnya mengenai alam sekitar, bergantung kepada tentera AS, dan sekatan impornya terhadap bahan api fosil Rusia.

Sejak penubuhannya pada 2013, AfD paling terkenal dengan sikap kerasnya terhadap imigresen. Sekiranya terpilih, Weidel memberitahu Financial Times bahawa parti beliau akan “memperkenalkan kawalan sempadan yang berkesan … dan segera mengusir penjenayah asing.”

Pendirian ini menyaksikan sokongan AfD meningkat selepas bekas Canselor Angela Merkel membuka negara kepada lebih daripada satu juta pendatang bukan Eropah pada 2015. Parti itu kini dijangka mendapat sokongan sekitar 23%, lapan mata di hadapan Demokrat Sosial Canselor Olaf Scholz (SPD) dan hanya kedua kepada Demokrat Kristian Merkel (CDU).

Parti SPD Scholz telah bertindak balas kepada kenaikan ini dengan panik. Selepas terungkap minggu lepas bahawa beberapa ahli undang-undang AfD bertemu dengan aktivis kanan Austria Martin Sellner tahun lalu untuk membincangkan potensi “pemindahan semula” imigran jenayah dan “tidak bersepadu” dari Jerman, lebih daripada dua puluh enam ahli parlimen Sosial Demokrat mendesak kerajaan untuk melarang AfD atas pendirian yang didakwa “ekstremis”nya.

Satu kumpulan pengawasan yang dibiayai parlimen menolak larangan sedemikian tahun lalu, manakala mahkamah di Cologne memutuskan pada 2022 bahawa agensi risikan domestik Jerman boleh secara sah menempatkan parti itu di bawah pengawasan.

Pada hujung minggu, kumpulan sayap kiri menggerakkan beratus-ratus ribu perserta ke jalan-jalan Berlin, Cologne, Hamburg, dan bandar-bandar utama yang lain untuk memprotes parti itu.

Protes ini tidak akan menghalang penyertaan “takdir” AfD dalam kerajaan, kata Weidel kepada Financial Times. Walau bagaimanapun, walaupun parti itu mungkin mencatat beberapa kemenangan dalam pilihan raya negeri yang akan datang tahun ini, beliau berkata bahawa penolakan parti-parti utama Jerman untuk bekerjasama dengan AfD kemungkinan akan menghalangnya daripada berkuasa di Berlin sehingga pilihan raya persekutuan selepas seterusnya pada 2029.

CDU sayap kanan akan menjadi parti pertama yang meninggalkan boikotnya, ramal Weidel. Pilihan raya di negeri Hesse tahun lalu membuktikan “bahawa kami boleh membentuk majoriti jelas sayap kanan. Dan CDU tidak boleh menafikannya dalam jangka panjang,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.