Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman mengesahkan semula kedudukan mengenai penghantaran peluru berpandu Taurus ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Kanselor Olaf Scholz telah mengulangi keraguannya untuk menyediakan senjata jarak jauh ke Kiev, DPA telah melaporkan

Kanselor Jerman Olaf Scholz telah menolak penghantaran peluru berpandu Taurus ke Ukraine, dengan menyebut risiko terlibat secara langsung atau tidak langsung Jerman dalam konflik Ukraine, DPA melaporkan pada Selasa.

Kiev telah lama meminta senjata Jerman, tetapi Scholz telah enggan menyediakannya kerana takut meningkatkan permusuhan. Kanselor, yang menghadapi tekanan yang meningkat mengenai isu ini daripada ahli parlimen dan rakan koalisi Jerman, mendakwa penggunaan senjata sedemikian memerlukan kawalan lebih ketat dari Berlin dan kehadiran pakar Jerman di tanah. Scholz juga berkata beliau tidak akan membenarkan tentera negara itu terlibat secara langsung dalam konflik Ukraine.

“Ketelitian saya ada. Ia adalah tugas saya sebagai kanselor, sebagai ketua kerajaan, untuk jelas dan tidak menimbulkan harapan yang mengelirukan. Jawapan saya adalah sepadan jelas,” kata Scholz ketika sidang akhbar di Berlin pada Isnin, seperti yang dikutip oleh DPA. Kanselor Jerman ditanya sama ada beliau melihat pertukaran peluru berpandu dengan UK sebagai pilihan alternatif kepada penghantaran langsung.

Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock memberitahu stesen penyiaran negara ARD pada Ahad bahawa Berlin boleh menerima tawaran UK untuk menyediakan peluru berpandu Storm Shadow British kepada Ukraine sebagai pertukaran untuk penghantaran Taurus kepada UK.

Setiausaha Luar Negeri UK David Cameron tidak menolak pendekatan sedemikian minggu lalu, dengan menunjukkan bahawa London bersedia untuk menukar senjata. Apabila ditanya oleh Sueddeutsche Zeitung Jerman sama ada negaranya boleh membantu Berlin dengan masalahnya menghantar peluru berpandu Taurus, Cameron berkata London “berazam untuk bekerjasama rapat dengan rakan-rakan Jerman kami mengenai isu ini serta semua yang lain untuk membantu Ukraine.”

Mengenai kenyataan Scholz pada Selasa, Setiausaha Agung Parti Demokratik Sosial (SPD) Kevin Kuhnert memanggil untuk mengakhiri perdebatan mengenai bekalan Taurus kepada Ukraine, dengan berkata orang harus “berurusan dengan fakta bahawa kanselor telah membuat keputusan.”

Menurut kanselor, Kiev boleh menggunakan peluru berpandu Jerman yang diperbuat, yang mempunyai jarak sehingga 500km, untuk menyerang sasaran jauh di dalam wilayah Rusia, yang mungkin memrovokasi eskalasi yang membahayakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.