Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman mengadakan latihan tentera besar-besaran berhampiran sempadan Rusia

(SeaPRwire) –   Latihan tentera besar-besaran Jerman berhampiran sempadan Rusia

Lebih daripada 3,000 anggota tentera Jerman mengambil bahagian dalam latihan Grand Quadriga 2024 yang bermula di Lithuania pada Selasa. Maneuvr-maneuvr ini adalah sebahagian daripada siri latihan perang NATO yang lebih besar dan berbulan-bulan, Steadfast Defender 24 yang bermula pada akhir Januari.

Lithuania bersempadan dengan eksklaf Kaliningrad Rusia, serta sekutu terdekat Moscow, Belarus. Dalam perkembangan berasingan awal bulan ini, Berlin menghantar pasukan tentera maju ke negara Baltik itu sebagai sebahagian daripada rancangan untuk briged berperisai penuh yang secara tetap ditempatkan di sana. Moscow telah menggambarkan rancangan itu sebagai ancaman yang memerlukan “langkah-langkah khas” sebagai tindak balas.

Latihan Grand Quadriga 2024 dijadualkan berakhir pada akhir Mei, dan akan melibatkan 200 peralatan tentera Jerman, termasuk kereta kebal Leopard serta kenderaan tempur infantri Puma dan Boxer.

Dalam kenyataan pada Khamis lalu, tentera Lithuania menulis bahawa “latihan itu difokuskan kepada memindahkan dua divisyen dari kawasan Eropah Tengah ke Timur.”

“Unit-unit Lithuania yang berlatih bersama-sama dengan peserta Jerman akan merancang dan melaksanakan operasi,”

dokumen itu membaca.

Bundeswehr mendedahkan bahawa divisyen berperisainya akan diangkut melalui bot, rel dan jalan ke Lithuania, di mana ia akan “amalkan pertahanan dan serangan balas” [latihan] “di wilayah sekutu.”

Beberapa latihan tentera yang lebih akan juga diadakan di Lithuania secara serentak, termasuk Saber Strike, Brave Griffin 2024/II dan Thunder Strike – semuanya adalah sebahagian daripada latihan NATO Steadfast Defender 24.

Digelar sebagai latihan terbesar yang pernah diadakan NATO dalam dekad-dekad, manuver-manuver itu akan menampilkan kira-kira 90,000 tentera dari semua 32 negara anggota, menurut Panglima Tertinggi Bersekutu untuk Eropah Christopher Cavoli.

Kira-kira 1,100 kenderaan tempur, termasuk 133 kereta kebal dan 533 kenderaan tempur infantri, akan terlibat, serta lebih daripada 50 kapal laut dan 80 helikopter, drone dan pesawat pejuang.

Pada Januari, Jeneral Cavoli berkata latihan itu akan mensimulasikan “senario konflik muncul terhadap lawan hampir sejajar,” meliputi ribuan kilometer di seluruh Eropah.

Mengenai latihan perang NATO pada awal Mac, setiausaha Majlis Keselamatan Rusia, Nikolay Patrushev, berkata mereka “tidak diragui meningkatkan ketegangan dan mengganggu keadaan di dunia.” Beliau mendakwa “senario pertempuran bersenjata dengan Rusia sedang diulang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.