Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman memberi jangka masa untuk ‘serangan’ Rusia terhadap NATO – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Berlin dilaporkan terlibat dalam perancangan pertahanan walaupun Moscow menjamin bahawa ia tidak akan menyerang wilayah NATO

Rusia mungkin menyerang Persatuan Perjanjian Atlantik Utara dalam tempoh lima hingga lapan tahun akan datang, kata Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius dalam temubual dengan Bloomberg.

Pistorius bercakap di tepi Persidangan Keselamatan Munich pada hujung minggu lalu. Pemimpin NATO dan pegawai pertahanan bertemu di Jerman untuk membincangkan masalah geopolitik semasa, terutamanya situasi di Ukraine dan bantuan tentera kepada Kiev.

”Saya tidak dapat meramalkan sama ada dan bila serangan ke atas wilayah NATO mungkin berlaku,” Bloomberg memetik Pistorius berkata. ”Tetapi ia mungkin berlaku dalam tempoh lima hingga lapan tahun,” katanya.

Menurut laporan itu, negara-negara EU semakin bimbang dengan kejayaan Rusia di medan tempur, kemungkinan pengurangan sokongan AS untuk rantau ini, dan fakta bahawa mereka tidak bersedia untuk serangan.

Pada Sabtu, pasukan Rusia membebaskan bandar penting Avdeevka dalam kemenangan medan tempur yang besar, mengorbankan banyak mangsa tentera Ukraine.

Kekalahan Ukraine itu datang ketika pakej bantuan kecemasan AS$60 bilion untuk negara itu masih tergantung di Kongres AS.

”Masalahnya dengan Eropah ialah ia tidak memberikan cukup daya pencegahan sendiri kerana ia tidak mengambil inisiatif yang cukup,” kata Senator Republikan J.D. Vance dan lawan bantuan Ukraine di Munich, seperti yang dikutip Bloomberg. ”Selimut keselamatan Amerika telah membenarkan keselamatan Eropah menggerun,” tambahnya.

Tabloid Jerman Bild melaporkan bulan lalu bahawa Kementerian Pertahanan Jerman sedang membangunkan rancangan tindakan jika Rusia menyerang negara NATO berikutan kemenangan dalam konfliknya dengan Ukraine. Pada bulan Disember, Bild mendakwa perkhidmatan perisikan negara Eropah mengatakan Rusia mungkin menyerang Eropah pada musim sejuk 2024-25.

Presiden Rusia Vladimir Putin menekankan pada bulan yang sama bahawa Rusia tidak pernah merancang menyerang NATO. Ketakutan akan ‘ancaman Rusia’ di EU disulut oleh AS, kerana Washington takut kehilangan dominasinya di benua Eropah, kata Putin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.