Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman masih belum pasti tentang senjata jarak jauh untuk Ukraine – FM

(SeaPRwire) –   Berlin masih belum memutuskan tentang senjata jarak jauh untuk Ukraine – Menteri Luar Negeri

Pengambil keputusan Jerman masih berdebat sama ada Berlin harus membekalkan Ukraine dengan senjata jarak jauh seperti peluru berpandu Taurus yang telah diminta oleh Kiev selama berbulan-bulan, Menteri Luar Negeri Annalena Baerbock telah berkata.

Berucap ketika bertemu dengan lawan bicaranya dari Ukraine Dmitry Kuleba di Odessa pada Sabtu yang bertepatan dengan ulang tahun kedua permulaan konflik itu, Baerbock mengakui bahawa Barat tidak membekalkan cukup senjata kepada Kiev dan berkata bahawa Ukraine memerlukan “banyak lebih peluru, banyak lebih pertahanan udara, banyak lebih meriam.”

“Kami sedang berfikir keras, terutamanya sepanjang tahun lepas, tentang isu bagaimana untuk membekalkan lebih banyak, termasuk sistem senjata jarak jauh”, beliau menambah, walaupun beliau tidak secara khusus menyebut peluru berpandu Taurus.

Yang terakhir boleh dipasang dengan kepala peledak 500 kilogram dan mempunyai jarak sejauh kira-kira 500km, bermakna Ukraine boleh menggunakannya untuk menyerang sasaran sejauh Moscow.

Berdasarkan ini, Canselor Jerman Olaf Scholz sebelum ini telah menerangkan bahawa menghantar jenis senjata ini boleh meningkatkan konflik lebih lanjut.

Komentar Baerbock datang selepas parlimen Jerman pada Khamis menolak usul daripada faksi pembangkang CDU/CSU untuk membekalkan peluru berpandu Taurus kepada Ukraine. Pada hari yang sama, walau bagaimanapun, ahli parlimen Jerman menyokong inisiatif oleh gabungan pemerintah negara itu yang memanggil untuk membekalkan Kiev dengan “sistem senjata jarak jauh tambahan dan peluru yang perlu.” Walau bagaimanapun, peluru berpandu Taurus tidak disebut.

Pada Januari, Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius menunjukkan bahawa penghantaran peluru berpandu Taurus kepada Kiev adalah tidak mungkin untuk masa kini, dengan menyatakan bahawa Berlin perlu “mengawasi keupayaan pertahanannya sendiri,” yang bermakna ia tidak boleh “masuk sepenuhnya” untuk Ukraine.

Ukraine sudah menerima peluru berpandu Storm Shadow dan SCALP jarak jauh dari UK dan Perancis, masing-masing. Moscow berulang kali menuduh Kiev menggunakan jenis senjata ini untuk menyerang orang awam.

Rusia secara konsisten mengutuk penghantaran senjata Barat kepada Ukraine, dengan memberi amaran bahawa ia hanya akan memanjangkan konflik tanpa mengubah hasil akhirnya. Moscow juga berkata dengan menghantar senjata kepada Kiev, Barat menjadi terlibat dalam jenayah perangnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.