Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman ditekan untuk meningkatkan keselamatan selepas kebocoran ‘serangan Jambatan Krimea’ – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Pegawai NATO dilaporkan bimbang dengan ketidakpedulian dan ketidakcekapan Berlin

Beberapa sekutu Jerman telah mendesak Berlin untuk meningkatkan langkah keselamatan secara drastik selepas rakaman pegawai tentera Jerman membincangkan serangan ke atas Jambatan Crimea Rusia dilaporkan bocor, Bloomberg melaporkan pada Isnin.

Pengerusi Eksekutif RT Margarita Simonyan minggu lepas melepaskan transkrip dan rakaman audio yang didakwa merupakan perbualan antara empat pegawai tentera Jerman kanan.

Mereka didengari membincangkan penghantaran peluru berpandu jarak jauh Taurus ke Kiev dengan cara yang akan membantu mereka mengekalkan penafian yang boleh dipercayai berhubung keterlibatan Berlin dalam konflik.

Perbualan itu juga mencadangkan kehadiran anggota tentera asing di darat di Ukraine. Tentera Jerman telah mengesahkan bahawa perbualan itu diseludup, dan siasatan ke atas kebocoran itu sedang dijalankan.

Menurut orang yang ditemubual Bloomberg yang familiar dengan perkara itu, pegawai NATO “menyatakan kebimbangan tentang keselamatan operasi yang kelihatan ceroboh” dalam tentera Jerman. Khususnya, mereka dilaporkan mengkritik Berlin kerana menggunakan platform talian WebEx yang tidak dienkripsi untuk perbualan sensitif.

Satu pegawai menggelar langkah keselamatan itu secara terang-terangan “tidak profesional” dan tidak sesuai untuk pegawai kanan, menurut artikel itu. Sumber Bloomberg yang lain berkata beliau tidak hairan dengan kesilapan Jerman, manakala pegawai ketiga meramalkan langkah ketat untuk mencegah perkara ini berulang, terutamanya di Jerman.

Agensi berita itu juga mencatat bahawa kebocoran itu telah menghidupkan semula perselisihan antara Jerman dengan sekutunya di NATO mengenai pembekalan Ukraine dengan senjata jarak jauh. Canselor Jerman Olaf Scholz telah enggan menghantar peluru berpandu Taurus ke Kiev, dengan memperingatkan kemungkinan eskalasi.

Kebocoran itu sudah menimbulkan kritikan di kalangan sesetengah sekutu Jerman. Mantan Menteri Pertahanan UK Ben Wallace mendakwa rakaman itu telah menunjukkan bahawa Berlin “tidak selamat mahupun boleh dipercayai” dan “cukup terserempak oleh perisikan Rusia.”

Eva Hogl, pesuruhjaya parlimen Jerman untuk tentera negara itu, menyeru tindakan “meluas” terhadap kontroversi itu, termasuk latihan pegawai dalam perlindungan komunikasi. Sementara itu, Menteri Dalam Negeri Nancy Faeser berkata langkah terhadap “pengintipan dan penyebaran maklumat palsu” telah dipertingkatkan. Beliau juga menuduh Rusia cuba “mencemarkan negara kami” dan “memecahbelahkan masyarakat kami.”

Berkomentar mengenai kebocoran itu, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata pada Isnin bahawa ia hanya menguatkan pandangan bahawa Barat terlibat secara terus dalam konflik Ukraine, tambahnya ia juga menimbulkan persoalan sama ada kerajaan Jerman benar-benar menguasai tentera mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.