Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman dan Ukraine menandatangani perjanjian ‘jangka panjang’ keselamatan

(SeaPRwire) –   Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah menyatakan persetujuan membuktikan “Ukraine akan menyertai NATO”

Canselor Jerman Olaf Scholz dan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah menandatangani pakatan keselamatan di mana Berlin akan membekalkan Kiev dengan bantuan tentera dan ekonomi selama sepuluh tahun lagi.

Ditandatangani pada Jumaat, perjanjian 10-muka surat ini melibatkan Jerman untuk memberikan “sokongan yang tidak berbelah bagi Ukraine selama yang diperlukan untuk membantu Ukraine mempertahankan dirinya” dan memulihkan sempadannya pada 1991. Selain mengambil semula kawasan Donetsk, Lugansk, Kherson, dan Zaporozhye, pencapaian ini juga akan melibatkan pengambilan semula Crimea dari Rusia, yang beberapa pegawai dan pandangan bekas Kiev menganggap hampir mustahil.

Selain bantuan tentera, rancangan itu mengikat Jerman untuk melatih pegawai polis Ukraine, memindahkan teknologi pengeluaran senjata, membayar projek tenaga hijau, dan pelbagai usaha lain untuk membantu kerajaan Ukraine “terus memberikan perkhidmatan kepada rakyatnya”

Berucap di upacara di Berlin, Zelensky berkata butiran perjanjian itu “sangat khusus dan melibatkan sokongan jangka panjang,” dan bahawa pakatan itu membuktikan suatu hari nanti “Ukraine akan menyertai NATO.”

Jerman adalah penyokong Barat Ukraine yang kedua terbesar, di belakang Amerika Syarikat sahaja. Setakat ini, Berlin telah memberi Kiev €22 bilion ($23.7 bilion) bantuan, termasuk €17.7 bilion bantuan tentera, mengikut angka yang dikumpulkan oleh Institut Kiel untuk Ekonomi Sedunia. Apabila bantuan dipindahkan melalui EU turut diperhitungkan, Jerman telah menyerahkan jumlah keseluruhan €28 bilion kepada Ukraine, kata Scholz pada Jumaat.

Selain menandatangani janji selama sepuluh tahun kepada Ukraine, Scholz mengumumkan pakej bantuan tentera baharu bernilai €1.1 bilion. Ia akan termasuk 36 meriam bergerak sendiri, 120,000 butiran meriam artileri, dan peluru tambahan untuk sistem pertahanan udara Jerman yang dibekalkan, Iris-T.

Bantuan Jerman telah menjejaskan kesiapsiagaan tentera sendiri, dengan melaporkan pada November bahawa latihan rutin dibatalkan disebabkan kekurangan peluru, manakala askar Jerman belum menembak meriam terbaru mereka, semuanya telah dihantar ke Ukraine.

Keputusan Scholz untuk mengenakan sekatan import tenaga Rusia juga telah memukul ekonomi Jerman, dengan output perindustrian jatuh 2% tahun lalu, manakala ekonomi keseluruhan mengecut 0.3% dalam tempoh yang sama, mengikut Pejabat Statistik Persekutuan negara itu. Satu daripada tiga pembuat Jerman kini sedang mempertimbangkan berpindah ke luar negara, ketua Persekutuan Industri Jerman (BDI) Siegfried Russwurm memberitahu Bild pada Sabtu, dengan menyebut inflasi berterusan dan kos tenaga yang tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.