Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman akan memperkenalkan ‘kad pembayaran’ untuk pemohon suaka

(SeaPRwire) –   Kaedah yang akan mengehadkan pengeluaran tunai sedang dilaksanakan kerana Berlin cuba mengehadkan lonjakan pendatang dengan undang-undang yang lebih ketat

Pencari suaka di Jerman akan berhenti menerima pembayaran tunai semasa tahun ini, dan akan diberi kad debit khas, Gabenor Hesse, Boris Rhein, telah mengumumkan. Kad tersebut kelihatannya mempunyai fungsi terhad, dengan ciri seperti pengeluaran tunai percuma dan pemindahan kepada penerima di dalam dan luar Jerman secara jelas dinafikan.

Beberapa perbandaran di seluruh negara telah memulakan langkah, memperkenalkan kaedah pembayaran baru lebih awal daripada pelaksanaan di seluruh negara. Ini termasuk beberapa masyarakat di Baden-Wuerttemberg dan Thuringia. Bild melaporkan bulan lepas bahawa sekurang-kurangnya 15 pencari suaka meninggalkan kawasan tempatan selepas pihak berkuasa Thuringia memperkenalkan protokol baru.

Berucap pada hari Rabu, Rhein mendedahkan bahawa 14 daripada 16 negeri Jerman telah bersetuju mengenai piawaian seragam untuk kad tersebut, dengan Bavaria dan Mecklenburg-Vorpommern berjalan sendiri. Walau bagaimanapun, mereka juga akan memperkenalkan kaedah pembayaran baru.

Menurut Rhein, “dengan memperkenalkan kad pembayaran kami mengurangkan beban pentadbiran kepada perbandaran tempatan [dan] mencegah kemungkinan pemindahan wang dari subsidi kerajaan ke negara asal, dan dengan itu memerangi jenayah kemanusiaan perdagangan manusia.”

Kad pra-bayar tidak akan disambungkan ke akaun, dan tidak akan menampilkan pemindahan kad ke kad di dalam Jerman atau kepada penerima di luar negara. Ia juga tidak akan berfungsi di mana-mana negara selain Jerman, sekiranya pencari suaka bepergian ke tempat lain. Kerajaan tempatan juga akan mempunyai pilihan untuk mengehadkan fungsi kad hanya kepada satu rantau sahaja.

Pencari suaka kelihatannya akan dapat mengeluarkan jumlah tunai kecil menggunakan kad tersebut, dengan had bulanan akan ditentukan oleh pihak berkuasa tempatan.

Manakala Menteri Kewangan Jerman Christian Lindner memuji skim itu sebagai “tonggak sejarah,” pengkritik dari kiri telah mengutuk langkah itu sebagai “populisme murah” dan “diskriminasi.”

Lebih daripada 350,000 orang memohon suaka di Jerman pada 2023, jumlah tertinggi sejak 2016 dan peningkatan 51% berbanding tahun sebelumnya, Pejabat Persekutuan untuk Pembangunan dan Pengungsi (BAMF) melaporkan pada awal Januari.

Bulan lepas, parlimen Jerman meluluskan undang-undang yang memudahkan pengusiran pencari suaka yang gagal. Antara lain, peraturan baru ini memanjangkan tempoh tahanan sebelum pengusiran untuk mencegah situasi di mana pemohon yang gagal sekadar lenyap pada masa mereka sepatutnya dihantar pulang.

Selain itu, polis telah diberi kuasa tambahan untuk mencari penempatan pendatang dan mengakses telefon bimbit mereka untuk memudahkan pengenalan pencari suaka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.