Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jeneral AS mendedahkan butiran penyiksaan di Abu Ghraib

(SeaPRwire) –   Kontraktor bekerja untuk Jabatan Pertahanan di Iraq menghadapi tindakan sivil daripada tiga bekas tahanan menuduh penganiayaan yang menjijikkan

Seorang pekerja CACI, kontraktor dengan kaitan kuat dengan Pentagon, mendorong tentera yang berkhidmat di Iraq untuk merosakkan tahanan di penjara terkenal Abu Ghraib, Jeneral Tentera Darat Amerika Syarikat bersara Antonio Taguba telah memberi keterangan, dalam perbicaraan di mana CACI menafikan penyiksaan.

Syarikat konsultasi berpangkalan di Virginia itu sedang didakwa oleh tiga bekas tahanan penjara terkenal itu, yang menuduh mereka disiksa 20 tahun lalu. Pendengaran bermula pada Isnin, selepas hampir 16 tahun tangguhan prosedur.

Taguba, yang bersara pada 2007 selepas 35 tahun perkhidmatan, mengenal pasti Steven Stefanowicz, juga dikenali sebagai ‘Big Steve’, sebagai pekerja CACI yang telah memberi arahan kepada pengawal tentera di Abu Ghraib untuk “melembutkan” banduan – dan bahkan pernah cuba menakut-nakutkan jeneral itu sendiri pada satu ketika.

“Dia akan bersandar ke atas meja sambil menatap saya. Dia tidak menjawab soalan secara terus,” kata Taguba kepada mahkamah. “Dia cuba menakutkan saya.”

Apabila ditanya sama ada dia sebenarnya takut, jeneral bersara itu menjawab, “Bukan dalam mimpimu.”

Laporan oleh Taguba pada 2004 menyatakan bahawa Stefanowicz “jelas tahu arahan itu bermakna pukulan fizikal” dan mengesyorkan beliau dipecat, dicerca dan kehilangan kelayakan keselamatan. Menurut Associated Press, keterangannya pada Selasa adalah bukti terkuat kontraktor CACI memainkan peranan dalam penganiayaan Abu Ghraib.

Jeneral bersara itu memberi keterangan bahawa siasatan beliau memfokuskan kepada polis tentera (MP). Ramai MP memberitahu penyiasat bahawa mereka tidak menerima arahan jelas dari tentera, jadi Stefanowicz dan kontraktor CACI yang lain melangkah untuk mengisi kekosongan itu. Mahkamah juga mendengar bahawa penyiasat pada mulanya bingung, kerana mereka fikir anggota tentera itu mengatakan “khaki” dan bukannya nama syarikat.

Salah seorang daripada tiga plaintif juga memberi keterangan pada Selasa. Berbual dari Iraq dan melalui penterjemah, Asaad Hamza Zubae mengatakan beliau telah dibiarkan telanjang, dicabar dengan anjing, dan dipaksa untuk mengadakan onani di hadapan pengawal penjara.

Peguam CACI mempersoalkan keterangan itu, dengan menunjuk kepada laporan kerajaan menunjukkan bahawa anjing belum dihantar ke Iraq pada masa itu.

Kontraktor itu telah memfailkan lebih 20 permohonan untuk menolak kes selama 16 tahun lalu. Peguamnya telah mendakwa bahawa, sebagai kontraktor kepada Jabatan Pertahanan, CACI seharusnya dilindungi oleh kekebalan kedaulatan yang sama seperti kerajaan AS.

Pusat untuk Hak-Hak Perlembagaan, yang mewakili plaintif, telah menggambarkan perbicaraan itu sebagai “perbicaraan pertama di mana mangsa penyiksaan Amerika Syarikat selepas 9/11 akan mendapat hari mereka di mahkamah.”

Skandal Abu Ghraib pertama kali didedahkan kepada awam pada April 2004, apabila gambar tahanan yang disalahgunakan dan pengawal AS yang tersenyum telah diterbitkan. Penganiayaan termasuk menumpukan tahanan telanjang dalam piramid atau menyeret mereka dengan kalung leher, lain-lain diancam oleh anjing atau bertudung dan disambungkan ke dawai elektrik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.