Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jabatan Negara Amerika Syarikat tipu Kongres mengenai Gaza – bekas pegawai

(SeaPRwire) –   Stacy Gilbert memberitahu pihak media bahawa dia meletakkan jawatan berikutan laporan yang mendakwa bahawa Israel tidak memotong bantuan Amerika Syarikat kepada warga Palestin

Jabatan Negara Amerika Syarikat membohongi Kongres apabila mengatakan bahawa Israel tidak menyekat aliran bantuan ke Gaza, menurut dakwaan bekas pegawai yang meletakkan jawatan sebagai tanda protes.

Stacy Gilbert berkhidmat di Biro Populasi, Pelarian dan Migrasi Jabatan Negara selama 20 tahun. Dia meninggalkan tugasnya sebagai penasihat kanan pada hari Selasa dengan alasan terdapat bantahan berkenaan memo 46 halaman bertajuk NSM-20, yang diberikan kepada penggubal undang-undang Amerika Syarikat pada 10 Mei, katanya kepada Reuters dan The Guardian.

Di dalam memo tersebut, Jabatan Negara mengatakan bahawa Israel tidak melanggar undang-undang Amerika Syarikat yang melarang penyediaan senjata kepada negara-negara yang menyekat bantuan kemanusiaan Amerika Syarikat.

Gilbert adalah salah seorang pakar yang dirundingi untuk laporan tersebut dan mengatakan kesimpulannya tidak bersesuaian dengan kenyataan.

“Itu benar-benar berdasarkan pandangan pakar subjek perkara kemanusiaan di Jabatan Negara, dan bukan hanya dari biro saya – orang yang melihat perkara ini dari komuniti risikan dan dari biro lain,” katanya tentang posisinya. Dia mengambarkan NSM-20 sebagai “memang salah sama sekali” dalam komen terhadap surat kabar Inggris.

Draf laporan tersebut diambil alih dari tangan pakar dan diedit di tingkat yang lebih tinggi, dia menjelaskan. Setelah membaca apa yang akhirnya diberitahu kepada Kongres, dia memberitahu rekan-rekannya bahwa dia akan mengundurkan diri. Kepergiannya dikonfirmasi kepada Washington Post oleh sumber-sumber dari dalam. Pada hari Kamis, departemen tersebut menyetujui NSM-20 tetapi menolak untuk mengomentari peran Gilbert.

Alexander Smith, kontraktor bagi Badan Pembangunan Internasional Amerika Serikat (USAID), juga dilaporkan meninggalkan pekerjaannya karena penolakannya terhadap Gaza. Dia mengatakan presentasinya tentang kematian ibu dan anak di antara warga Palestina telah dibatalkan oleh pimpinan lembaga minggu lalu.

“Saya tidak dapat melakukan pekerjaan saya dalam lingkungan di mana orang-orang tertentu tidak dapat diakui sebagai manusia sepenuhnya,” katanya kepada outlet yang sama. Smith dan Gilbert adalah di antara sembilan pejabat Amerika Serikat yang diketahui telah mengundurkan diri sebagai bentuk protes terhadap kebijakan Washington sejak Israel melancarkan kampanye militernya di Gaza sebagai balasan atas serangan mematikan oleh kelompok militan Palestina, Hamas, Oktober lalu.

Josh Paul, yang termasuk di antara orang pertama yang mengundurkan diri setelah beberapa minggu konflik, mengatakan kepada Washington Post bahwa setidaknya dua puluh empat pejabat Amerika Serikat lainnya juga telah mengundurkan diri secara diam-diam sejak Oktober.

Presiden Amerika Serikat, Joe Biden, mengatakan tidak ada “garis merah” untuk dukungan Washington terhadap Israel, meskipun organisasi bantuan memperingatkan bahwa orang-orang yang terjebak di daerah kantong tersebut menghadapi kelaparan, kurangnya perawatan medis, dan kondisi lain yang mengancam jiwa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.