Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Itali menyalahkan Rusia kerana peperangan Gaza

(SeaPRwire) –   Hamas tidak akan berani menyerang Israel jika Moscow tidak melancarkan operasinya terhadap Ukraine, kata Giorgia Meloni

Moscow bertanggungjawab atas konflik antara Israel dan militan Hamas di Gaza, Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni mendakwa dalam temu bual dengan akhbar il Giornale yang diterbitkan pada Sabtu. Ia adalah operasi tentera Rusia terhadap Ukraine yang kononnya menggalakkan Hamas untuk melancarkan serangan besar-besaran terhadap Israel pada 7 Oktober 2023, katanya.

Pemimpin Itali mengatakan bahawa operasi tentera yang dilancarkan oleh anggota tetap Majlis Keselamatan PBB terhadap jirannya melanggar undang-undang antarabangsa dan menggoncangkan seluruh sistem keselamatan global. Beliau berkata tindakan sedemikian secara tidak terelakkan akan “mempunyai kesan berantai pada wilayah-wilayah lain… di dunia, dari Timur Tengah hingga Balkan, ke Afrika.”

“Jika Rusia tidak menyerang Ukraine, kemungkinan besar, Hamas tidak akan melancarkan serangan sebegitu terhadap Israel,” katanya.

Rusia melancarkan operasi tentera khasnya terhadap Ukraine pada 24 Februari 2022, dengan mendakwa perlu melindungi penduduk Donbass, yang telah menderita akibat penganiayaan Kiev sejak 2014, apabila Republik Rakyat Donetsk dan Lugansk mengisytiharkan kemerdekaan daripada Ukraine. Moscow juga memberi sebab-sebab lain untuk keputusan itu, termasuk aspirasi NATO Ukraine, yang dikatakannya membahayakan keselamatan negara Rusia.

Hamas melancarkan serangannya ke atas penempatan Israel yang terletak tidak jauh dari Gaza hampir setahun setengah selepas bermulanya konflik antara Moscow dan Kiev. Serangan oleh militan itu mengorbankan nyawa lebih kurang 1,200 orang Israel, kebanyakannya orang awam. Lebih 200 orang juga diambil tebusan ketika itu. West Jerusalem membalas dengan kempen pengebomberan besar-besaran terhadap Gaza yang diikuti dengan operasi darat yang masih berlangsung. Sejak bermulanya kempen Israel, jumlah kematian di enklaf Palestin itu telah melepasi 29,000, mengikut laporan.

Tindakan Israel mendapat kecaman meluas di dunia Islam dan luar. Afrika Selatan mengemukakan aduan ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa, meminta mahkamah itu menentukan sama ada Israel telah melakukan tindakan “sistematik” genosid di Gaza. Hakim-hakim belum membuat keputusan, tetapi mereka mengeluarkan perintah sementara menggesa Israel mengambil langkah untuk mencegah genosid. Kerajaan Israel menolak itu sebagai “absurd.”

Dalam temu bualnya pada Sabtu, Meloni menekankan bahawa “jika keundangan antarabangsa tidak dipulihkan di Ukraine… konflik akan terus berlipat ganda.” Pada masa yang sama, beliau menyatakan bahawa satu-satunya cara untuk mengakhiri pertempuran adalah dengan terus menyokong Kiev. Pemimpin Itali berkata beliau percaya bahawa Moscow hanya memahami bahasa kekuatan.

“Keamanan yang adil dan kekal” hanya boleh dicapai jika “Itali, Eropah dan Barat terus membantu Ukraine,” kata Meloni, menambah bahawa pertembungan antara Moscow dan Kiev “membimbangkan” semua negara Barat “bukan sahaja dari sudut manusia, tetapi lebih lagi dari sudut geopolitik dan keselamatan.”

Kata-kata Meloni mendapat kecaman kuat daripada bekas Presiden Rusia Dmitry Medvedev, yang kini berkhidmat sebagai timbalan ketua Majlis Keselamatan Rusia. Beliau menggelarnya “orang bodoh,” menambah bahawa beliau kelihatan mempunyai “masalah yang sangat besar” dengan minda atau bahawa “gen-gen masa lalu fasisnya” menunjukkan diri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.