Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Isu umur Biden ‘sah’ – Hillary Clinton

(SeaPRwire) –   Mantan Setiausaha Negara AS mengatakan isu umur presiden tidak boleh diabaikan

Mantan Setiausaha Negara AS Hillary Clinton telah mengatakan umur Presiden Joe Biden yang semakin lanjut merupakan isu “sah” dalam kempen, ketika beliau berusaha untuk mendapatkan penggal kedua di Rumah Putih pada pilihan raya nanti tahun ini.

Spekulasi tentang keupayaan kognitif Biden sekali lagi dibangkitkan minggu lepas apabila lelaki 81 tahun itu keliru pemimpin Mesir dan Mexico, tidak lama selepas menolak dakwaan bahawa kesihatan mentalnya semakin merosot.

Kesilapan lisan itu mengikuti pengumuman bahawa Biden tidak akan dihadapkan kepada tindakan jenayah kerana menyalahgunakan dokumen kerajaan sulit, selepas seorang pendakwa menggambarkannya sebagai “lelaki tua dengan ingatan yang lemah.”

Menurut Clinton, yang kalah dalam perlumbaan presiden AS 2016 menentang Donald Trump, perdebatan tentang umur Biden adalah sah.

“Saya bercakap dengan orang di Pejabat Putih setiap masa, dan anda tahu, mereka tahu ini merupakan isu, tetapi seperti yang saya katakan, ‘lihat, ini merupakan isu yang sah,'” kata Clinton kepada MSNBC minggu lepas. “Ini merupakan isu untuk Trump yang hanya tiga tahun lebih muda, betul? Jadi ini merupakan isu.”

Tetapi daripada cuba mengabaikan kebimbangan tentang umurnya, Clinton berkata bahawa pasukan kempen Biden haruslah menekankan pengalamannya sebagai seorang ahli perundangan sebelum pilihan raya November nanti.

“Saya fikir Biden juga harus menekankan fakta bahawa beliau berpengalaman dan pengalaman itu bukan sahaja di arena politik,” kata Clinton. “Ia seperti, perkara-perkara, anda tahu, pengalaman manusia, watak, kebijaksanaan.”

Satu kaji selidik yang diterbitkan minggu lepas oleh NBC News mendapati kira-kira 76% responden bimbang tentang umur dan kesihatan Biden sekiranya beliau dipilih semula untuk penggal empat tahun lagi. Kebimbangan serupa diutarakan oleh 61% mengenai Trump, yang akan berusia 78 tahun semasa pilihan raya November nanti.

Pada Oktober, calon utama Republikan itu menimbulkan persoalan tentang kecerdasan mentalnya sendiri apabila beliau dengan salah merujuk kepada Perdana Menteri Hungary Viktor Orban sebagai pemimpin Turki.

Sementara itu, peguam peribadi Biden, Bob Bauer, pada Ahad menggambarkan huraian pesuruhjaya khas Robert Hur tentang kesihatan mental presiden AS itu sebagai “hasil kerja yang buruk.” Kritikan Republikan terhadap Biden adalah “mengelirukan,” kata Bauer kepada CBS, sambil menambah bahawa laporan tentang penyimpanan dokumen sulitnya “tergelincir.”

Menurut satu kaji selidik YouGov terhadap 1,000 warganegara AS awal bulan ini, Trump mendahului Biden satu mata dalam pertembungan hipotetikal antara dua calon berkemungkinan besar untuk presiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.