Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel Tunjukkan Kesan Selepas Serangan Iran Ke Atas Pangkalan Udara (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Hanya beberapa daripada lebih daripada 300 projektil Iran berjaya melalui pertahanan Israel, kata IDF

Serangan besar-besaran Iran minggu ini hanya meninggalkan kerosakan sementara ke atas satu pangkalan tentera, menurut tuntutan Pertahanan Israel (IDF), yang melepaskan rakaman yang didakwa menunjukkan kerja-kerja pembaikan berikutnya.

Tehran melancarkan siri serangan udara ke atas Israel pada akhir minggu, membalas serangan bom ke atas kompleks konsulat Iran di Syria. Walaupun Jerusalem Barat mengekalkan senyap mengenai perkara ini, Tehran menuduhnya melakukan pembunuhan luar wilayah beberapa pegawai tentera tinggi negara itu dalam serangan kedutaan.

Daripada kira-kira 170 drone, 30 peluru berpandu krus dan 120 peluru berpandu balistik dilancarkan dari Iran, hanya beberapa projektil berjaya melalui pertahanan udara gabungan Israel dan sekutunya, kata jurucakap Laksamana IDF Daniel Hagari dalam kenyataan media Ahad.

Peluru berpandu balistik yang berjaya melalui pertahanan udara Israel menyerang dan menyebabkan “kerosakan hanya kecil kepada infrastruktur di pangkalan Nevatim,” tulis IDF di laman web mereka, memaparkan rakaman yang didakwa menunjukkan kerosakan dan kerja-kerja pembaikan yang diikuti.

“Fungsi pangkalan Nevatim tidak terjejas, pesawat terus berlepas dan mendarat dan melaksanakan misi pertahanan dan serangan,” tulis mereka.

Sebanyak sembilan peluru berpandu berjaya menembusi pertahanan Israel, menurut ABC News, dengan mengutip sumber kanan pegawai AS. Lima peluru berpandu balistik mengenai Pangkalan Udara Nevatim dan merosakkan pesawat pengangkut C-130, landasan dan kemudahan penyimpanan kosong, kata saluran itu, manakala empat peluru berpandu lagi mengenai Pangkalan Udara Negev. Tiada kerosakan besar dilaporkan berlaku ke atas pangkalan, menurut sumber ABC.

Media Iran bagaimanapun mendakwa mereka berjaya mengenai dan memusnahkan “sasaran tentera penting,” dan menerbitkan pelbagai rakaman didakwa menunjukkan peluru berpandu mereka menembusi pertahanan udara Israel. Tehran puas hati dengan hasilnya dan tidak berniat untuk meneruskan operasi itu, ketua staf Angkatan Tentera, Mejar Jeneral Mohammad Bagheri selepas kejadian, dengan amaran jika Israel membalas, “operasi seterusnya akan lebih meluas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.